reportatge
Drons contra erugues
Els comuns engeguen una campanya de fumigació contra la processionària. S’utilitzen els aparells de manera experimental per fer un tractament més localitzat.
Un hivern poc fred sumat a un estiu calorós han donat com a resultat que la població de processionària presenti una tendència al creixement. Això ha fet que els comuns hagin decidit provar un nou sistema per dur a terme la campanya de fumigació contra aquesta eruga que a més d’afectar la massa forestal té efectes negatius també per a les persones i animals. Enguany s’ha començat a utilitzar un dron per fer la fumigació. “Vam pensar que per fer una bona actuació el dron representava una bona possibilitat”, va explicar el conseller de Medi Ambient de la Massana, Sergi Gueimonde.
Com en anys anteriors també s’ha utilitzat el canó micropulveritzador des de carreteres i accessos, un sistema que és molt eficient però que limita molt la zona d’actuació. També s’han utilitzat helicòpters, però “és molt costós i va bé per a masses forestals molt grans, però a prop de les poblacions no és recomanable, ja que els productes que s’utilitzen “podrien afectar altres espècies”.
Les primeres proves fetes amb els drons “han donat bons resultats i ho veiem com una possibilitat a tenir en compte”, ja que permet fer un tractament més localitzat “i més intern”. Fins ara ja s’ha provat a Canillo i en algunes zones d’Encamp i també es preveu que properament es fumiguin zones de la Massana. Cada parròquia actuarà en funció de les seves necessitats. Gueimonde va indicar que a la Massana es tractaran 130 hectàrees i que malgrat que “no estem en una fase alarmant”, la presència de la processionària a la parròquia ha crescut.