reportatge
Robots per educar
Els petits de la casa poden despertar el seu enginy o aprendre valors amb màquines que es mouen, pensen, parlen i interactuen amb ells com si fossin gairebé humans o mascotes.
Com si fos una mascota de la qual els nens han de tenir cura, un robot dinosaure demana menjar, respon al seu nom, dorm, es posa malalt o juga amb els petits de la casa. Aquest es podia veure ahir a la parada d’Andorobots, a la Fira d’Andorra la Vella. “És com si fos un gat, un gos o un hàmster, però no fa ni pipi, ni caca, ni s’ha de treure. No obstant això, té la mateixa funció perquè s’ha de cuidar i fa que els nens aprenguin uns valors”, va precisar ahir Jordi Fernández, encarregat d’educació d’Andorobots, una empresa que fa quatre anys que va començar l’activitat al Principat i que en fa tres que s’exposa a la fira. Montse Puig va portar ahir a la seva filla Nerea, de vuit anys, a veure el dinosaure. “És com una mascota. Fa anys que el veu aquí a la Fira i li encanta”, va reconèixer Puig, que hi va afegir que el robot ensenya als nens a ser “més responsables”.
Fernández també va destacar que tenen un altre robot que ajuda a despertar les capacitats creatives dels menuts que han d’assemblar peces de Lego per crear unes estructures, que serviran perquè després els autòmats superin unes proves.
Sens dubte, el que va cridar ahir més l’atenció de pares i fills va ser un robot que tenia l’estatura d’un nen que pot fer de tot, des de parlar fins a caminar o ballar. Funciona amb un sistema sensorial i quan una persona li fa una carícia al cap s’adorm i es torna a despertar quan s’hi passa la mà pel crani. Aquest robot també té una pantalla tàctil. Aquesta creació, però, no és per jugar, sinó que funciona com un assistent comercial. “Pot fer assessorament de producte, acompanyar els clients, realitzar enquestes de satisfacció i inclús organitzar jocs per entretenir els nens”, va destacar Fernández. Malgrat que les creacions d’Andorobots sembla que tinguin vida pròpia, Fernández va assenyalar que no creu que, de moment, puguin substituir els humans o les mascotes, però va puntualitzar: “Són un complement molt bo per a nosaltres.”
Oferta àmplia d’activitats
L’agenda de la Fira oferia ahir activitats d’allò més diverses. L’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida) va organitzar una classe solidària de zumba, en què van participar una vintena de dones. En un altre espai, David el Mag va sorprendre tothom amb un espectacle en què va barrejar música amb màgia en un número on va trobar la caràtula d’un CD de Michael Jackson perduda entre una infinitat d’àlbums.
A més, dues persones van participar en un taller quiropràctic, una tècnica que es concentra “en l’estudi del sistema nerviós”, va puntualitzar Marc Montané, doctor del Centre Quiropràctic d’Andorra. “Mirem des de la teràpia natural el cos en la seva globalitat”, va especificar. Quan es detecta el problema s’ataca amb un massatge a la zona o amb un complement alimentari, va destacar Montané.