Administracions
La capital i Escaldes apliquen la Llei de la funció pública
Les noves contractacions s’han fet sota la figura d’agents de l’administració
Malgrat els dubtes expressats per la majoria comunal d’Encamp, que va assegurar que estava estudiant si han d’aplicar o no la disposició final de la Llei de la funció pública que fixa que les noves incorporacions de treballadors s’han de fer sota la figura d’agent de l’administració de caràcter indefinit i no com a funcionaris, els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany sí que consideren que la normativa té afectació sobre les administracions locals. És per això que des que el Govern va aprovar la modificació de la llei s’han cenyit al text i quan han fet noves incorporacions ja no els han designat com a funcionaris –una qualificació que ha quedat restringida als cossos especials–.
Segons es va informar des del comú d’Andorra la Vella, “entenem que la llei ens afecta i estem aplicant la legalitat”, així doncs, en l’única incorporació que s’ha fet per cobrir una plaça el treballador consta com a agent de l’administració. El mateix s’explica des de la parròquia veïna, que també han convocat un sol edicte i la persona contractada també és agent de l’administració.
Cal tenir present que aquest canvi en la Llei de la funció pública va ser un dels més rellevants, ja que a més de canviar la denominació també comportava que aquesta treballadors ja no es regeixin per la Llei de la funció pública, sinó que passen a seguir el codi de relacions laborals. Des del Govern es va explicar que la mesura tindria un caràcter transitori fins que no es faci la reforma global de la Llei de la funció pública que avui dia tot just s’ha començat a treballar.
Diferències
D’aquesta manera queda clara la diferència de criteris entre els comuns, ja que com es va posar de manifest en la sessió de consell de comú celebrada dijous a Encamp, la corporació liderada per Jordi Torres per ara no ho entén així. De fet, el cònsol major va explicar que s’havia fet una consulta jurídica que els havia indicat que la qüestió no els afectava, però que davant les advertències rebudes per part dels grups de la minoria la seva voluntat era demanar una segona opinió per tal d’aclarir si calia aplicar la disposició final o no. Des de la minoria es va recriminar l’actitud de l’equip de govern que van introduir canvis en l’ordinació comunal de la funció pública per crear la figura del director de departament sense esperar-se a haver pogut aclarir els dubtes sobre la incorporació de funcionaris. Tant el Partit Socialdemòcrata com Liberals entenien que el millor hauria estat que primer es resolguessin els dubtes i després es modifiqués l’ordinació, per si calia, alhora, fer canvis de manera més àmplia.