Garrallà vol a Pal-Arinsal soci i gestió privada
L’excònsol considera que falta “dinamisme a l’estació” i reclama que Govern ajudi les pistes perquè siguin les millors del Pirineu
L’estació massanenca “no acaba de funcionar prou bé, crec que falta una mica més de dinamisme però se’n va sortint i posen tot el que saben”. És l’anàlisi de l’excònsol, Antoni Garrallà, sobre la situació de Pal-Arinsal que sosté que milloraria amb implicació privada, seguint el model de les dues societats que formen Grandvalira. “Lo bo fóra que entrés capital privat i la gestió fos privada, perquè cada vegada que canvies de comú canvies de sistema”, assenyala l’exmàxim responsable de la corporació, que argumenta que això va succeir quan va deixar el comú, durant els mandats de Josep Maria Camp. “Tot el que vam fer nosaltres que funcionava bé a l’estació no es va canviar de cop, però a poc a poc es va anar canviant i la tendència en un cert moment va ser enxufar gent, posar gent, i tot això costa molts diners”, manifesta en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.
Garrallà subratlla que els models públics rendeixen menys i “només s’ha de veure que les que funcionen són Soldeu i Pas de la Casa. A Soldeu hi ha Crèdit An-dorrà, la darrera que ha posat els diners que feien falta, i la del Pas no ha necessitat la injecció de ningú perquè és una estació súper rendible i crec que el senyor Viladomat ho porta d’una manera magistral”. Alhora que precisa que les pistes massanenques “no podem assemblar-nos a Grandvalira. És normal, som una estació petitona però hauríem de fer més esforços a donar més qualitat”.
LA INVERSIÓ DEL CIRQUE
Respecte a com atreure inversió a Pal-Arinsal, l’excònsol remarca que “és molt difícil, de fora no vindrà ningú”, i es queixa de l’executiu. “Vull criticar el Govern, que va ajudar en el finançament, però hauria de fer més esforços amb les estacions”, i lamenta que els diners que es destinen a accions turístiques, que considera que no tenen cap impacte, no es deriven als camps de neu. “Gastem fortunes en coses que no són bones per al país, com el Cirque du Soleil. Gastem 4 o 5 milions i no aporta absolutament res, i si es repartissin aquests diners a Andorra farien més bé entre els comerciants que tot el que aporta el Cirque”, valora el polític massanenc. Per afegir-hi que seria millor opció invertir aquestes partides “a fer camins, ajudar les estacions i fer que fossin les millors del Pirineu, però de llarg crec que seria més rendible”, ressalta.
Antoni Garrallà assegura que Camp va deixar “una situació difícil” a EMAP i destaca que “Toni Martí va fer el necessari per poder finançar-la, i gràcies a això se’n van sortint, però la crisi l’ha pagat una mica”. I esmenta un dels problemes patits des del seu punt de vista. Així, comenta que “Camp va tenir alguns errors que considero importants, com el sistema que va fer de Vallnord, la unió amb Ordino, tal com es va fer ens va costar molts diners”, i especifica que calen sinergies entre les dues parròquies perquè “amb Ordino s’ha de treballar conjuntament, faltaria més, som dos parròquies veïnes que visquem del mateix, però s’havia d’haver fet d’una altra manera. Aquest comú ho ha intentat arreglar i per mi fa molt més bona gestió que l’anterior”.
UNA BONA HERÈNCIA
Garrallà admet que la Massana és una parròquia activa, que s’ha renovat molt els últims anys i reivindica part dels mèrits. “És molt activa, però gràcies als treballs d’un comú que hi va haver, que va ser tan imbècil”, declara, i puntualitza que aquella tasca correspon “al comú que jo estava presidint amb un equip de gent que vam prendre decisions, i encara hi ha gent al poble que no em parla perquè vam fer el telecabina i avui és el motor, ho vulguin o no, i tothom ho està aprofitant i ningú ha felicitat aquell comú que va tenir l’aguant de tirar-lo endavant perquè va ser molt difícil”, emfatitza. L’excònsol ironitza que quan es guanyen les eleccions “et donen tots els diplomes, i quan surts ets el més ruc, i m’ha passat a mi i amb el que em va substituir”, i indica que el giny es va fer perquè ho van deixar tot molt lligat “i pagat perquè no pogués fer marxa enrere, perquè sinó potser no l’hauria fet”.
Del cònsol actual, Garrallà en diu que no era el seu candidat “però no estava contra ell, ni molt menys ” i detalla que “a David Baró el conec de tota la vida però és una persona que està molt tancada, no sé el que pensa, el que vol fer”. Alhora, destaca que té relació amb el cònsol menor i el conseller de Turisme, i que “el comú ha hagut de fer el que ha pogut, no el que ha volgut, perquè ha trobat una situació econòmica molt dolenta i intenten fer cosetes i tenen voluntat. En turisme treballen, encertat o no, però fan coses”.