sant julià de lòria
El conseller Visa no participa en la fira del vi i en critica el cost
El conseller de Serveis, que té un celler, considera que s’hi destina una quantitat massa elevada de diners “sense saber-ne el retorn”
El conseller de Serveis del comú de Sant Julià de Lòria, Joan Visa, que també és productor de vi, no assistirà a la quarta edició de la trobada de microproductors que es farà els dies 19 i 20 de novembre perquè considera que el certamen no compleix els nivells de qualitat i que té un cost massa elevat. De fet, Visa ja es va abstenir en la votació del conveni entre el comú i Andorra Turisme que es va aprovar en la darrera sessió de consell de comú. “Vull que es calculin els costos reals d’aquesta fira”, va manifestar, remarcant que en els 110.000 euros que s’han pressupostat no s’hi han imputat “ni el lloguer del terreny on es fa, ni la despesa pels treballadors comunals que hi hauran d’anar, ni el que li costarà al comú dotar-la de serveis com la llum o l’aigua”.
Visa considera que tractant-se ja de la quarta edició “hauríem de tenir una coneixença real del retorn”, i va deixar clar que “són coses que em saben greu. Estic com a independent i em dec als electors i la parròquia. Com a conseller i com a productor no puc predicar que no vull que hi hagi disbauxa de números i per altra banda aprofitar-me d’un esdeveniment que no té una repercussió vàlida”. Així, es va mostrar crític amb el fet que la corporació no hagi introduït canvis a la fira. “No admeto que es digui que ho fan així perquè l’any passat també es feia. No és així, hem entrat aquí per restablir les finances i per tant amb coses com aquesta no hi pot haver una línia continuista”, va assegurar, afegint que la seva postura “no genera fissures en la majoria. Dono suport als cònsols al 100% i al 150%”.
Format
Visa tampoc comparteix el format de la fira. “És una molt bona idea, però cal reestructurar-la, innovar”. Així, la seva proposta, que ja va manifestar als seus companys de grup, és que la trobada passi a ser biennal. “Això et permet tenir temps per ampliar els productors que hi assisteixen. Els espanyols i catalans ja ens coneixen. I qui vingui, ho ha de fer perquè en té ganes i sap que és un esdeveniment amb projecció internacional”. En aquest sentit, també creu que s’ha de poder comptar amb la presència de “primeres espases mundials del món periodístic especialitzat” per tal de tenir més ressò. “Hem d’anar més enllà dels nostres veïns i buscar gent d’Austràlia, Xile o Alemanya si cal”, va destacar. En aquest cas, va explicar, “si vénen des d’un lloc a 2.000 quilòmetres se’ls pot ajudar a venir”, però en canvi no es va mostrar partidari del model actual en què els participants vénen com a convidats. “Jo quan he anat a algun lloc he pagat”, va afirmar. Així, va indicar que malgrat que no és contrari a la celebració de fires, creu que cal aspirar que a la llarga “tinguin un cost zero”. El conseller lauredià va destacar, per exemple, que per la festa major s’ha calculat que el retorn és de 8 euros per cada euro invertit. “És molt rendible”, va apuntar.
En canvi, va criticar “massa improvisació” en l’organització de la Fira de vehicles d’ocasió ecosostenibles. “Per abaratir el cost del lloguer de la carpa s’han muntat una sèrie d’esdeveniments i les coses no es fan així”, va exposar, recordant també que als participants se’ls ha convidat “perquè facin negoci”, per la qual cosa considera que haurien de contribuir-hi econòmicament.
Per últim, també va ser crític amb el fet que una empresa privada –la que fins ara s’ha encarregat d’organitzar la fira– “anunciï la trobada quan al comú encara no s’havia acordat que es faria”. A més, el conseller va indicar que “jo no he vist cap edicte”. Joan Visa considera que l’esdeveniment “s’ha de preparar amb temps i serietat i buscar participants per guanyar qualitat”, i hi va afegir que “durant quatre anys hem criticat les formes del comú, no permetré que a mi se’m critiqui per les formes”.