Òscar Ribas sosté que Naturlandia s'ha de tancar per inviable
L’excap de Govern demana al comú un pla per cessar l’activitat de manera ordenada a l’ecoparc en uns anys
L’èxcap de Govern Òscar Ribas es mostra taxatiu respecte a les decisions que s’han de prendre sobre Naturlandia. Remarca que és “la gran sangonella de les arques del comú de manera eterna”, i no comparteix la decisió de la corporació que lidera Josep Vila de mantenir l’ecoparc en funcionament. Ribas afirma que “Naturlandia no és viable i és de difícil transformació en un altre sistema, per tant, a la declaració del comú vaig trobar a faltar un pla a dos, quatre o cinc anys de tancament ordenat”.
El polític lauredià assegura que comprèn i està totalment d’acord amb la corporació que “no es pot tancar en 24 hores perquè portaria perjudicis socials i econòmics greus, però sí que fa falta un pla de tancament”, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio. I no té dubtes que cap de les activitats que s’ofereixen a la Rabassa pot ser rendible per plantejar-se tancar Naturlandia de manera parcial, per exemple deixant en funcionament el Tobotronc. Argumenta que si s’escull aquesta via “serà menys despesa però continuarà generant despesa”, i subratlla que s’ha de fer un tancament ordenat “perquè hi hagi el mínim de danys possibles al poble”, alhora que emfatitza que el rendiment que el parc ha reportat a la parròquia ha estat nul. “La parròquia de Naturlandia no ha viscut cap benefici comercial, potser per anar al Tobotronc o a veure animals, sí, però no crec que econòmicament hagi produït cap benefici tret dels salaris dels empleats.”
UN PROJECTE “DESFASAT”
El pronòstic que el cònsol lauredià va fer en la reunió de poble sobre els comptes del comú en què va assegurar que Naturlandia serà rendible l’any vinent no el comparteix Òscar Ribas, perquè els números dels professionals preveien un futur ben diferent. Recorda, així, que des de fa uns anys el comú ja disposava “d’un informe d’auditors que deia que començaria a ser rendible l’any 2036, d’aquí a vint anys, i no crec que hi hagi cap empresa que es plantegi aguantar fins llavors”. I respecte per què no ha funcionat la proposta de lleure i multiactivitats projectada a la Rabassa opina que “és un projecte que està desfasat a tot el món, o fas una cosa espectacular en l’àmbit mundial o aquests models de parcs estan totalment desfasats”.
Una vegada plantejat el final de l’activitat a Naturlandia l’excap de Govern lauredià respon sobre quines són les possibilitats de la parròquia per apostar pel comerç com a alternativa de futur. No hi veu cap opció. “Ja fa cinquanta anys que Sant Julià intenta fer la competència comercial a Escaldes i a Andorra la Vella i no ens n’hem sortit, per tant, no crec que ens n’haguem de sortir els pròxims cinquanta”, valora. Apunta que per treballar pel futur “hem d’analitzar les nostres possibilitats” i ressalta que “fins ara som una parròquia dormitori, i tampoc és negatiu, siguem dormitori amb totes les condicions, tinguem les millors guarderies i els millors serveis parroquials i llavors fem la competència a la resta de parròquies, però comercialment és somiar truites”.
Tot i aquest escenari i que l’administració laurediana tingui un deute “importantíssim”, Ribas es mostra “optimista” sobre el futur de la parròquia, també sobre el del país, i ironitza tot manifestant que “a última hora confiem en la padrina, però la padrina també té problemes”.
L’excap de Govern remarca que la corporació que va sorgir de les urnes del desembre passat havia d’assumir els comptes de la precedent “si no hi ha delictes pel mig i perquè els electes se succeeixen uns als altres i han d’assumir tant els errors com els encerts de la corporació anterior, no crec que tingués una altra sortida”, i especifica que “els errors polítics s’han de ventilar per la via política, les urnes són les que decidiran”. En el cas que a la gestió anterior “hi hagués presumibles delictes els ciutadans no ens hi hem de posar i correspon a les autoritats judicials si han d’intervenir o no”, conclou Ribas.
EL VIAL LAUREDIÀ "ÉS URGENT"
La finalització de les obres de la variant de Sant Julià no figura de nou en el pressupost general del 2017. Una situació que Òscar Ribas precisa que s’ha de corregir perquè considera que “és urgent acabar el vial. No ho necessita Sant Julià, ho necessita tot el país perquè és un coll de botella que s’ha de suprimir”, i hi afegeix que en aquest moment “és una obra, la inversió des del punt de vista nacional més important que hi ha”. Per això, assevera que “s’hauria de prioritzar per davant d’altres”, tot i que reconeix que és una anàlisi que fa en l’àmbit general i que és el Govern qui “en sap millor les condicions”.