La capital apuja els sous per la retallada en cobertura mèdica
El comú anuncia als treballadors que hauran de sufragar el 25% del PIAM però que se’ls incrementarà el sou un 1,5% a partir del gener
El comú d’Andorra la Vella va fer pública ahir la decisió de deixar de pagar el 100% del cost de l’assegurança mèdica complementària (PIAM) que fins ara pagava als seus treballadors per tal que puguessin gaudir d’una cobertura total a la CASS. Una mesura que es compensarà, segons van explicar mitjançant un comunicat de premsa, amb un increment salarial d’un 1,5% per evitar que els seus empleats perdin poder adquisitiu. La decisió de deixar d’assumir part de la cobertura mèdica complementària ja l’havia anunciat a l’estiu la cònsol major, Conxita Marsol, després de conèixer-se que un any més el Tribunal de Comptes els advertia que la corporació no podia assumir totalment l’assegurança. Una irregularitat que recull la Llei de la funció pública.
Així doncs, i tal com es va comunicar també als treballadors ahir mateix en dues sessions informatives, a partir del gener, el personal assumirà el 25% del cost del reemborsament privat de les despeses mèdiques que no cobreix la CASS. Això farà que el comú estalviï 50.000 euros dels 200.000 que destinava a pagar l’assegurança complementària. Pel que fa a l’increment salarial, s’aplicarà de manera generalitzada al personal del comú i suposarà que la partida de personal augmenti de 180.000 euros anuals.
Hores extra
D’altra banda, en el comunicat emès pel comú també es va assenyalar que s’havia informat els treballadors que a partir del 2017 es cobraran el 50% de les hores extra generades no previsibles avalades pel cap d’àrea corresponent i aprovades per junta de Govern, mentre que la resta es recuperaran.
Segons va explicar la cònsol major, les reunions van ser positives “i tothom s’ho ha pres bé”. Entre el matí i la tarda hi van assistir uns 200 treballadors dels gairebé 500 que té la corporació. “Volíem complir la llei perquè la llei s’ha de complir, per tant com que era una cosa que tenien des de fa molts anys i en treure-ho de cop, vam buscar la fórmula perquè els treballadors no perdessin poder adquisitiu”, va destacar, afegint que “tothom entén que la llei s’ha de complir”. A més, va recordar, aquest any també s’han recuperat els triennis.
Fonts dels treballadors consultades pel Diari van indicar que la decisió s’havia rebut de manera desigual. Segons van explicar, des de la majoria se’ls va assegurar que a bona part dels empleats els milloraria el salari, però les fonts consultades van assenyalar que aquells que cobren més de 2.000 euros “fan números perquè tampoc saben massa com els quedarà el sou un cop se’ls apliqui l’IRPF”. Les mateixes fonts van indicar que “s’entén” que la corporació es vegi obligada a prendre aquesta mesura, ja que s’estava incomplint la llei, però alhora exposen que “hi ha moltes maneres de fer-ho”. Així van apuntar que una opció que s’hauria pogut estudiar per fixar el copagament és que “els treballadors paguessin un euro simbòlic i la resta ho pagués el comú”.
Cal recordar que en el darrer informe del Tribunal de Comptes, el corresponent a l’exercici 2014, es posava de manifest que la corporació havia destinat 235.504 euros a pagar complements salarials en cas de baixa i assegurances mèdiques complementàries per als seus treballadors de manera irregular. Els problemes se centraven en el complement del 100% del salari en els casos de baixa per incapacitat laboral, per accident o malaltia laboral i en l’assegurança mèdica complementària que assumeix completament el comú.