El comú apuja els preus del servei extraescolar, el de l'aigua i el dels aparcaments
El cònsol defensa que aquesta mesura serveix per equiparar-se amb altres parròquies
El comú d’Encamp va aprovar ahir els pressupostos per al 2017 amb els vots en contra de la minoria. Els comptes contemplen una despesa de 28,7 milions d’euros i un ingrés pel mateix valor. Segons el cònsol major, Jordi Torres, són uns pressupostos equilibrats amb els quals es vol combatre l’endeutament de la parròquia. El punt de discòrdia entre Demòcrates d’Andorra (DA), que governen el comú, i els consellers de la minoria es va centrar en l’augment dels preus públics com ara l’aigua, l’aparcament o el servei extraescolar, que entraran en vigor a partir de l’1 de gener del 2017. En concret, puja el preu de l’aigua un 5% en la tarifa del consum i 20% en la quota del servei, la tarifa dels centres esportius s’incrementa un 15%, les colònies passaran de costar 210 a 230 i el preu de l’àrea jove de 230 euros el curs a 35 al mes, cosa que suposa 315 euros l’any. Precisament l’apujada d’aquest darrer servei va encendre els ànims de l’oposició.
Equiparar els preus
El cònsol major, Jordi Torres, va relatar que l’augment d’aquests preus persegueix equiparar les tarifes amb les d’altres parròquies, i va considerar que Encamp encara està “lluny de la resta de mitjanes”. Així doncs, Torres va dir que es vol que existeixin uns “preus homogenis i coherents entre les diferents administracions i que no hi hagi aquestes diferències de preu per un mateix servei” entre les parròquies. “Crec que és una voluntat de tots els comuns, perquè si tots acabem en una agència tributària única, cal facturar d’una manera única i conjunta entre els comuns i el Govern”, va argumentar.
Jordi Troguet, de Liberals d’Andorra (Ld’A), va manifestar que “amb la crisi s’han d’incrementar els preus en proporció a l’IPC i progressivament”. Si bé va reconèixer que les tarifes són barates, va dir que “això no justifica” l’increment. Va lamentar que l’augment dels preus públics no haguessin passat per la comissió.
Des del PS també van ser molt crítics amb la mesura i es van oposar frontalment a l’augment del preu de l’àrea jove, un servei que recull els nens a les escoles i després ofereix activitats extraescolars o de suport als estudis. El conseller Joan Sans va considerar que no s’han apujat els preus de tots els serveis públics, sinó només dels bàsics. A més, va apuntar que s’ha de tenir en compte que “la realitat social de cada parròquia és diferent”.
En aquesta mateixa línia, Pere Marsenyach, conseller del PS, va manifestar que “la canalla és el nostre futur i no pensem escatimar ni un sol euro en ells”
També s’apuja el preu dels pàrquings i de la zona blava un 15%, però Torres va assenyalar que amb la targeta e-park tenen un descompte del 50%. La tarifa de la grua per vehicles pesants passarà dels 47 euros actuals a 55, perquè per aquest servei contracten una empresa i això és el que els cobra al comú. D’altra banda, la gent que redueixi el preu de la inscripció voluntària baixa dels 75 euros als 50, però s’incrementa de 75 euros a 100 en els d’inscripció d’ofici.
En els pressupostos també es preveu una partida d’inversió de 5,2 milions d’euros que inclou arreglar el passeig Mojácar d’Encamp, el manteniment de centres esportius, així com en la guarderia i el Passeig Sant Jordi del Pas de la Casa. Segons Torres és un “pressupost ambiciós”.
En canvi, la consellera liberal, Maribel Lafoz, va defensar que amb això es vol justificar la falta d’inversió dels darrers anys.
Per Sans són els comptes de “l’estancament” perquè són iguals que els anteriors i no miren al futur.
UNS INVERSORS FAN UNA OFERTA AL COMÚ PER SAETDE
Uns inversors estrangers van fer una oferta al comú per adquirir les accions que té a Saetde, però aquest la va desestimar. El cònsol, Jordi Torres, va explicar que el comú té el 35% de les accions de Saetde, però que de moment “no vol obrir un nou meló”, sinó que prefereix esperar que s’acabi la negociació amb la societat i que es realitzin les inversions pertinents. En aquest sentit, va relatar que existeix un punt de confrontació amb la societat, que reclama que dins de l’acord també entraven els terrenys de Concòrdia, però el comú ho nega. Actualment, la negociació es troba bloquejada per això. Segons Torres, Saetde està preparant un document jurídic sobre aquesta qüestió i després el comú l’haurà d’estudiar.
LA CORPORACIÓ CONTRACTARÀ 31 TREBALLADORS
El comú té previst que 31 treballadors eventuals siguin contractats com a fixos en un període màxim de tres anys. La mesura s’engloba dins del nou organigrama, que va aprovar ahir el comú, amb els vots de la majoria. Actualment, l’administració local té 51 persones contractades com a eventuals. A més, amb aquest organigrama s’han determinat les funcions i missions de cada departament, segons Torres. “Aquest nou organigrama permet una nova estructura, més moderna i més àgil”, va dir Torres. Tot i que l’oposició va valorar positivament les places fixes per als eventuals, van dir que en el nou organigrama no s’han fet canvis substancials a l’estructura actual.