Escaldes-Engordany
El TC tomba la mútua que el comú va crear per als urbans
L’alt tribunal considera inconstitucional l’afiliació obligatòria i la retenció salarial, que creu que genera desequilibris
Primera sentència favorable als agents de circulació d’Escaldes-Engordany en el plet que mantenen amb la corporació per la creació de la mútua que els permet tenir cobertura sanitària del cent per cent. Després que ni la primera instància ni el Superior els reconeguessin els arguments, ara el Tribunal Constitucional dona empara als seus recursos i tomba la mútua que va decidir crear el comú per complir amb l’article 36 de la Llei dels agents de circulació. Els urbans van recórrer contra la mútua perquè no estaven d’acord amb el fet que l’afiliació fos obligatòria ni tampoc que les aportacions sortissin d’una retenció directa del seu salari, i són precisament aquests dos elements els que assenyala el TC per donar-los la raó. Així, ordena al Superior que es torni a pronunciar sobre la qüestió.
En aquest sentit, el TC deixa clar que els recursos presentats pels agents s’emmarquen en una problemàtica més àmplia, relativa a “saber si un comú pot imposar, a un cos particular de funcionaris, l’afiliació obligatòria a una mútua que ha creat i que implica una retenció automàtica de part de les retribucions salarials. Així, exposa que malgrat que no correspon al TC jutjar l’aplicació de la legislació ordinària, sí que és funció seva “examinar si en executar amb fidelitat aquesta legislació ordinària es van vulnerar preceptes o drets reconeguts en la Constitució”.
Inconstitucional
L’alt tribunal considera, així, que no és conforme a la Constitució l’execució d’una llei ordinària que “genera un desequilibri financer significatiu per als funcionaris”, fet que passa quan s’aplica l’article 36. Cal recordar que aquest apartat de la llei exposa, en primer lloc, que “els comuns han d’assegurar una indemnització proporcional al càrrec que cada membre del servei de circulació ocupi en casos d’invalidesa total o parcial, permanent o temporal, i mort esdevinguts en l’exercici de llurs funcions; a aquest efecte han de contractar les pòlisses d’assegurances oportunes que també han de tenir com a finalitat garantir la retribució íntegra del salari en cas de baixa per accident laboral o per malaltia professional, amb la prohibició expressa de repercutir-ne o descomptar-ne el cost de les retribucions salarials dels membres del servei”. En el segon apartat, en canvi, es diu que “nogensmenys, els comuns mitjançant una cotització complementària a retenir en la nòmina poden substituir la contractació de l’assegurança per sistemes propis de protecció amb l’obligació de cobrir la totalitat dels riscos i les situacions descrites en el paràgraf anterior”.
La sentència exposa, finalment, que un cop analitzades les disposicions constitucionals “se’n desprèn que un sistema de protecció social pertinent necessita no fer suportar de manera desequilibrada als assalariats la seva posada en marxa” i alhora reforça la conclusió “pel fet que en aquesta causa es troba igualment en joc el dret a la llibertat d’associació, reconegut a l’article 17 de la Constitució, que implica premetre als individus triar d’afiliar-se o no a qualsevol tipus d’organització sigui quin sigui el seu objecte”.
Per tot això estima els recursos d’empara presentats per una quarantena de membres del cos d’agents de circulació, declara que se’ls ha vulnerat el dret a obtenir una decisió fonamentada en dret, anul·la les sentències prèvies del Superior i retrotreu les actuacions al moment del pronunciament de les sentències. És a dir, que el Tribunal Superior s’haurà de tornar a pronunciar sobre la qüestió.