Sector de la neu
Ski Andorra valora solucions per a la falta d'habitatge dels temporers
Les estacions ja han hagut d’intervenir en alguns casos per facilitar lloguers o avançar bestretes i volen evitar que es repeteixi la situació
Els problemes que han patit els temporers aquest any per trobar allotjament han provocat que totes les estacions s’hagin mobilitzat per intentar trobar-hi una solució amb vista a l’hivern vinent. Segons van explicar tots els cònsols que tenen pistes d’esquí a la seva parròquia, la qüestió es coordina des d’Ski Andorra, si bé tothom és conscient que és difícil trobar-hi una solució, ja que com la majoria assenyalen “tot depèn d’un particular que vulgui llogar o no el seu pis”. “Cada estació està mirant les problemàtiques en relació amb el que ha passat aquest any, es parlarà des d’Ski Andorra i es mirarà de poder-nos anticipar de cara a la temporada vinent”, va explicar el cònsol major de la Massana, David Baró. En aquest sentit, va remarcar que ja aquest any s’han fet esforços. “Ja hem ajudat i fins i tot sé que en algun cas s’ha avançat una bestreta perquè poguessin fer front als pagaments”, va exposar Baró.
Tots coincideixen que com a administracions públiques poc hi poden fer, “perquè no podem obligar els privats a fer accions en un sentit o un altre”, ara bé, des de les estacions asseguren que s’hi treballa i el cònsol massanenc va deixar clar que “si ens hem de reunir per buscar solucions hi serem. No podem girar el cap a la situació i si trobem una proposta viable, hi serem”. També el cònsol d’Encamp, Jordi Torres, va destacar que “tot el que es pugui fer per beneficiar que la gent que ve a treballar tingui el mínim de problemes, hi estem oberts. Però no sé ben bé com podem ajudar, cal mirar si trobem la fórmula”. En aquest sentit, va apuntar que “potser també es pot parlar amb el Govern. Si es vol fer una reunió i se’n vol parlar, nosaltres hi estem oberts”.
Problema del mercat
El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, també es va manifestar en el mateix sentit. “Ho estan mirant des de les estacions. És un problema? Segur que sí, però és un problema del mercat de lloguer que vivim un moment de molta demanda i no hi ha pisos.” Mortés, de fet, va apuntar que són problemàtiques comunes en tots els sectors amb treballadors temporers.
En el cas del cònsol de Canillo, Josep Mandicó, va reconèixer que “al final ho hem solucionat bastant bé. Vam buscar apartaments i els vam trobar”, encara que va admetre que “feia anys que no passava”. És per això que va deixar clar que “de cara a la temporada vinent hem de mirar de tenir-ho més previst perquè no podem fer venir gent i que no tingui un lloc on anar”.
De fet, David Baró també va recordar un episodi similar “fa molts anys”. En aquella ocasió, “es van habilitar allotjaments especials en edificis o hotels”, i va dir que potser es podria intentar buscar alguna opció similar.
UN 60% DEL PERSONAL DE LES ESTACIONS ÉS DE FORA DEL PAÍS
Dels 2.316 treballadors que hi ha a les estacions d’esquí tan sols un 14% és fix i hi treballa tot l’any. Això fa que el gruix important siguin els temporers (86%). Així, i segons dades facilitades per Ski Andorra, del total de personal que treballa durant la temporada d’hivern, unes 2.000 persones, el 60%, són de fora del país, i el 40% restant són residents. Pel que fa als que venen de fora, un 55% són comunitaris (la majoria provenen d’Espanya) i el 45% restant són extracomunitaris, majoritàriament de l’Argentina i Xile, i ja són treballadors amb experiència en estacions d’esquí.
D’altra banda i pel que fa a la distribució, cal destacar que el gros més important correspon als monitors d’esquí, amb un total de 710 entre els dos dominis. Per darrere se situa el personal de restauració, amb 565 empleats, i el d’explotació-instal·lacions, amb 307. Després ja es troba el personal d’explotació d’altres departaments (199), seguit del de l’escola d’esquí i administració (138), i el de taquilles i atenció al client (126).