Andorra la Vella
Marsol discrepa del procés de transferències
La cònsol major considera que s’hauria d’haver inclòs el Consell General en les negociacions entre l’executiu i els comuns
La reforma de la Llei de competències i transferències ha provocat diferències entre el Govern i el comú de la capital per la manera com s’ha dut a terme la negociació. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va manifestar ahir que “aquest tipus d’acords s’han de fer a tres bandes”, incloent el Consell General, a més de les corporacions locals i l’executiu, per evitar així que el parlament acabi tombant la congelació de les transferències quan tots els comuns s’han avingut a allargar aquesta mesura aquest any i rebre per tant 54,6 milions en lloc de 63.
Per congelar les transferències cal una majoria qualificada –entre consellers de les llistes nacionals i de les parroquials– que ara per ara no està garantida, ja que DA només té cinc consellers nacionals de 14 –a les territorials en té deu–. És per això que ara, amb el conegut vot en contra dels grups de l’oposició a mantenir les transferències en els 54,6 milions, la congelació no pot tirar endavant. Ateses les circumstàncies, Marsol veu “necessari que Govern i comuns comencem a parlar amb el Consell General” perquè “així no ens trobaríem amb aquests problemes”. Segons la mandatària, que el parlament acabi tombant la congelació “és conseqüència” del fet que no s’hagin inclòs els consellers en les converses. “Tots estem d’acord que hi hagi la congelació”, va destacar, però va recalcar que “el Consell té tot el dret que no passi”. En aquesta línia, veu “important” que “si hi ha un acord que hem treballat entre tots hi participi el Consell General”. “Així ens estalviaríem aquests problemes que ara tenim”, va recalcar.
Primer, la proposta
El Govern no ho veu de la mateixa manera. El ministre de Finances va afirmar que incloure el Consell General en les negociacions “no tindria sentit” perquè primer cal tenir una proposta elaborada. En aquest sentit, va defensar el treball que han fet les corporacions locals i l’executiu per portar un model “ja treballat i elaborat” en seu parlamentària. “Ara amb propostes concretes podrem anar al Consell”, va assegurar. D’aquesta manera, va recordar que el cap de Govern, Toni Martí, va anunciar que tindria enllestit un primer esborrany de la reforma a final de mes.
“Va prendre el compromís que s’inclouria el Consell ara en aquest tram final”, va manifestar, i va remarcar que els parlamentaris podran dir-hi la seva “a partir de propostes concretes”, rebutjant així que hi intervinguessin “des de zero quan van començar les negociacions”. Amb tot, va voler deixar clar que els canvis no tiraran endavant sense el vistiplau del Consell. “No hi ha cap intenció de presentar-ho sense haver-ho parlat amb els consellers”, va sentenciar.
Segons va afirmar, Martí presentarà als grups “un projecte suficientment avançat els propers dies”, i va assenyalar que “encara és prematur” donar per fet que no hi haurà majoria per aprovar la congelació. “Quan el cap presenti el projecte serà el moment de valorar-ho”, va concloure. En tot cas, si finalment el Govern ha d’acabar transferint més recursos dels previstos, Marsol va dir que “per al comú serà benvingut”, i va indicar que els destinaran a fer inversions.
Soterrar el trànsit
La cònsol major va manifestar ahir que el soterrament del trànsit a la Rotonda és més “prioritari” que el del carrer de la Unió. “Vull que es facin conjuntament o si més no primer el de la Rotonda”, va destacar, asseverant que “ho farem ben aviat” i que “no serà tan car com la gent es pensa” perquè “no és una gran obra”.
L'EMPRESA DELS POUETS PRESENTA AL·LEGACIONS
L’empresa concessionària de l’aparcament dels Pouets ha presentat al·legacions pels obstacles que denuncia que s’ha anat trobant a l’hora de fer l’obra. Segons van informar ahir fonts properes a la companyia, en les queixes argumenta que “per causes de força major no hem pogut entregar l’obra acabada a temps”. En concret, fa referència a una “desviació de diners” que va deixar els treballs inactius durant mesos o a diversos actes vandàlics que es va trobar a l’hora de fer els treballs i que també van retardar les obres. Marsol va indicar que el comú analitzarà tota la documentació presentada –a més de les al·legacions, l’empresa ha lliurat la còpia dels escrits judicials– i que després es prendrà una decisió.
RECURS CONTRA L'ADJUDICACIÓ DEL SERVEI DE BROSSA
Marsol va donar a conèixer ahir que una de les empreses que es van presentar al concurs per a l’adjudicació del servei de recollida de la brossa i es va quedar a fora ha entrat un recurs d’alçada al comú. Segons va avançar, la corporació revisarà ara el recurs de la companyia que es va excloure perquè no complia algunes de les condicions que fixava el plec del concurs, fet que ara discuteixen els afectats. En concret, l’empresa demanava que els contenidors fossin canviats immediatament i no progressivament, segons va explicar Marsol, i en les valoracions que es van fer “es va arribar a la conclusió que s’havia d’excloure”. “Ho analitzarem i veurem què fem”, va apuntar.