Vila descarta reduir la plantilla a Naturlandia
Afirma que l’adaptació als nous horaris de l’ecoparc es farà només reduint el període de contractació dels temporers
El tancament parcial de Naturlandia no suposarà acomiadaments. Ho va assegurar ahir el cònsol major, Josep Miquel Vila, el qual va explicar que malgrat els canvis de calendari del parc –que tancarà els dimarts i dimecres i els mesos de maig i novembre– no s’haurà de reduir la plantilla. Segons Vila, no caldrà fer fora treballadors fixos perquè l’adaptació a la nova situació es podrà fer únicament a través dels treballadors temporals, contractant-los per menys dies. D’aquesta manera, el cònsol va indicar que “si abans els que treballaven de temporers s’agafaven per deu caps de setmana doncs ara s’agafaran per sis, set o vuit caps de setmana”, va dir. “Això és probable”, hi va afegir. En aquest sentit, va subratllar que “això no representa cap acomiadament” perquè simplement es modifiquen les quotes per contractar eventuals.
Els canvis al parc, que s’apliquen des d’aquesta setmana, impliquen, a més del tancament parcial, que durant l’hivern la cota 1.600 deixi de tenir activitat amb l’excepció del Tobotronc, que seria l’única atracció que quedaria oberta havent d’accedir-hi, però, des de la cota 2000, tal com va publicar el Diari. Aquestes alteracions són fruit de l’estudi de viabilitat que està duent a terme la consultora KPMG per tal de reestructurar el parc i que encara no s’ha explicat públicament ni als consellers de comú ni al consell d’administració de Camprabassa.
Pel que fa al personal, malgrat que Vila va descartar que es produeixin acomiadaments, l’auditoria preveu reduir el personal (tant fix com eventual) en com a mínim un 10% i com a màxim un 50% depenent de com funcionin les mesures aplicades. Amb tot, la reducció més important afectaria el personal eventual.
Nou director d’operacions
Vila també va destacar que la remodelació preveu la incorporació d’un director d’operacions amb la intenció d’aconseguir una major eficiència. Segons va assenyalar, “estaven buscant un director d’operacions però encara no s’ha presentat al consell d’administració”. Aquest nou càrrec deixaria el director de l’ecoparc, Enric Ordóñez, només com a responsable de la part comercial.
Reduir endeutament
La reordenació plantejada per KPMG ha analitzat tant la gestió de l’equip directiu com el funcionament del parc per determinar quines accions de millora calia emprendre. Segons va remarcar ahir Vila, l’objectiu dels canvis és “no perdre cèntims”, aconseguir una rebaixa de l’endeutament de Camprabassa de 2,8 milions fins al 2019. “Que Naturlandia no costi tants diners al comú”, va apuntar.
El mandatari lauredià va indicar que els nous horaris ja han estat comunicats perquè els operadors turístics no agafin reserves però que la resta d’accions s’explicaran quan conclogui el procés de reestructuració –en un termini de dos mesos–. Així, es va limitar a subratllar que les mesures seran presentades al consell d’administració per tal de ser aprovades. No obstant això, va avançar que hi haurà canvis en l’organització del personal i en el sistema informàtic. A banda de la retallada de la plantilla, l’auditoria enumera un seguit d’activitats que pel cost de manteniment i el funcionament que tenen no es justifica que estiguin obertes. Així, recomana limitar l’obertura de les atraccions per reduir costos o optimitzar al màxim.
REPARTEIXEN FINS A 3000 RACIONS DE "LA MILLOR ESCUDELLA D'ANDORRA"
La parròquia de Sant Julià de Lòria va celebrar ahir la festivitat de Sant Sebastià amb la tradicional escudellada que cada any reparteix caldo entre els veïns. La Germandat de Sant Sebastià va repartir fins a 3.000 racions de la considerada “la millor escudella d’Andorra”. La millor per què? Segons el president de la Germandat, Enric Naudi, “cada any s’ha dit que era la millor perquè és menys forta, menys greixosa que les altres, es digereix millor i és molt bona de gust”.
Un diagnòstic que quedava corroborat amb les llargues cues que des d’abans de la una del migdia es van formar a la plaça de la Germandat de Sant Julià, on des de les sis del matí es preparava l’escudella sota un cel que amenaçava neu i que després va millorar. Fins a una quarantena de voluntaris van col·laborar, des de la vigília de Sant Sebastià a la tarda, en la preparació de les olles d’escudella i carn d’olla per després repartir les 3.000 racions, una xifra que es manté any rere any malgrat que “sempre en falta”.
La festivitat d’ahir, però, va ser especial. I ho va anunciar el mateix cònsol major en el discurs previ a l’escudellada: la Germandat, una entitat que data del 1792, s’adaptarà a la legalitat vigent i elaborarà els seus estatuts. “Els precursors de la seguretat social volen estatuts de cara a l’any que ve. Crec que tindrà una nova vida”, va manifestar Vila. Segons Naudi, en la reunió de la Germandat posterior a la missa es va plantejar l’elaboració dels estatuts perquè “si no no podrem operar, ja que estem fora de la llei”. D’aquesta manera, ja constituïts legalment, la junta de l’entitat es podrà renovar. “Volem canviar perquè no es pensin que ens hi volem quedar tota la vida”, va ironitzar l’encara president.