Tanquen l'alberg de la Comella en espera de trobar-li un altre ús
La majoria argumenta que s’havia convertit “en un hotel” i que aquesta no és l’activitat del comú
El comú d’Andorra la Vella ha deixat de comercialitzar l’alberg de la Comella i la instal·lació està tancada des de final del mes de gener. Així es va donar a conèixer ahir a la tarda durant una sessió de consell de comú. La majoria va argumentar la decisió assegurant que l’alberg s’havia convertit “en un hotel” i que aquesta “no és l’activitat natural del comú”. “Des del moment que vam dissoldre Turecav ja vam dir que el concepte que s’estava fent a l’alberg no és el que considerem. S’havia convertit en un hotel, s’hi feien comunions i bodes i no és la nostra voluntat fer la competència als hotels de la parròquia”, va dir la cònsol major, Conxita Marsol.
En aquest sentit, al desembre es va deixar de comercialitzar l’alberg en pàgines de reserves a través d’internet i no s’agafaven reserves. Tan sols s’ha treballat per cobrir els compromisos contrets i durant aquest any només s’hi faran activitats puntuals, com ara les colònies del comú dels mesos de juliol i agost o algunes estades de clubs esportius. Pel que fa als treballadors que hi havia, eren quatre eventuals, un de les quals a mitja jornada, que han estat acomiadats. Ara, doncs, es crearà un grup de treball en què també participarà la minoria i que haurà de decidir el futur de l’alberg. Marsol, però, va deixar clar que “el comú no es dedicarà a fer-hi activitats que a Andorra la Vella ja estan sobradament ofertes pel sector privat”.
Minoria
Els grups de la minoria no comparteixen l’argumentació donada pel comú. “No entenem la competència perquè la tipologia d’allotjament no té res a veure amb el que és l’estada en un hotel. És un altre concepte i un altre tipus de turista i el que volem és promocionar aquest tipus de turista”, va remarcar la conseller del PS Dolors Carmona. El representant de Cd’i + Ld’A Jordi Minguillón es va manifestar en una línia similar. “Pensem que no es feia cap competència deslleial a empreses turístiques o a hotels, simplement per una qüestió de preu”, va explicar. Des del seu punt de vista, l’opció que es va escollir durant el mandat passat de comercialitzar-lo com a allotjament turístic era la correcta i, a més, havia permès equilibrar els números. De fet, des de la corporació es va detallar que es registraven entre 4.000 i 5.000 pernoctacions l’any i que la facturació era d’aproximadament 150.000 euros.
Pel que fa a les opcions de futur, Carmona es va mostrar preocupada davant una eventual externalització i va reiterar que s’hi traslladi el centre d’interpretació de la vall del Madriu. “És el lloc idoni perquè és una entrada a la vall i podem donar una embranzida tant al pla de gestió com a la instal·lació”, va apuntar, demanant també que es promocioni en xarxes d’albergs o entre centres excursionistes.
Una proposta que la cònsol va recollir i que va assegurar que traslladarà a la propera reunió de la comissió de gestió. “Buscarem opcions perquè alguna solució li hem de donar. Està molt ben situat, té terrenys al voltant, un accés cap al Madriu, per tant crec que té possibilitats”, va apuntar, sense descartar fins i tot que pugui adaptar-se com a centre d’alt rendiment per a esportistes. Tampoc va descartar mantenir l’activitat d’alberg. “Però com a concepte d’alberg, no el que es feia ara”, va aclarir.
La Vall del Madriu
De fet, Conxita Marsol va exposar que la voluntat de la corporació, que agafarà la presidència de la comissió de gestió de la vall del Madriu dilluns, és “impulsar la vall. Entenem que se li ha de donar més importància i més visibilitat”. I entre les accions va destacar que “començarem a parlar d’un centre d’interpretació, d’una entrada per Andorra la Vella, fer més visites”, ja que la cònsol considera que “hem de començar a esforçar-nos més”.
Una opció que va celebrar especialment la consellera socialdemòcrata, ja que al seu entendre fins ara “només fem teatre amb el tema perquè realment no s’ha aprofundit i hi ha altres interessos que fan qe no s’avanci en aquest pla de gestió”. A més, va recordar que si no s’impulsa ni es vetlla “per aquest patrimoni” al final “la Unesco ens traurà la distinció, per tant hem de ser molt curosos”.
EL COMÚ ES RESERVA EL DRET D'ÚS DE LA COBERTA DELS POUETS PER A PANELLS SOLARS
El comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir (amb les abstencions de les dues conselleres del PS) l’addenda al contracte d’explotació de l’aparcament dels Pouets. Una addenda que a més d’allargar el termini d’entrega de l’obra (el pàrquing s’haurà d’obrir el dia 17) també preveu que el comú es reserva el dret d’explotació de la teulada per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques. De moment no s’ha concretat el projecte però no es descarta per a més endavant.
D’altra banda, la cònsol va informar que si la concessionària no obre l’aparcament el dia previst haurà de retornar les claus aquell mateix dia, si no se li aplicarà una penalització de 500 euros per dia que passi. També s’ha previst que si un cop oberta la instal·lació es tanca durant 20 dies seguits es podrà resoldre la concessió. De la mateixa manera, si al cap de l’any ha tancat més de 30 dies la corporació tindrà motiu per extingir el contracte.