La inspecció del comú motiva 200 altes d'apartaments turístics
El cònsol major destaca que els controls a allotjaments il·legals han provocat l’obertura de vint expedients sancionadors
Els controls que des del desembre passat fan inspectors del comú de Canillo per comprovar que els habitatges que operen com a apartaments turístics estan degudament autoritzats estan donant fruits. El cònsol major exposa que fins ara “hem aconseguit que molta gent s’ha donat d’alta, al tomb d’unes 200”, i destaca que el servei està provocant que hagin aflorat a la legalitat aquests pisos, “i això ja és un pas, tenim un control que no teníem abans”. Josep Mandicó especifica que aquests propietaris que han fet els tràmits pendents “potser són els menys dolents, podríem dir, perquè volien fer les coses més o menys bé i el que els faltava era donar-se d’alta, i a partir d’aquí tots els altres que continuïn en l’obscuritat ja intentarem trobar-los, i n’hem trobat alguns”, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.
Aquests apartaments turístics que s’estaven explotant sense legalitzar que la inspecció ha anat trobant ha motivat l’obertura d’“una vintena d’expedients administratius”, explica el cònsol. El procediment habitual és enviar una carta al propietari quan es detecta algun problema, i “si després ho regularitzen la sanció serà en base al que no tenen legalitzat, no és qüestió de fer una caça de bruixes”, remarca Mandicó, i precisa que es troben casos de gent “que se n’havia oblidat, perquè hi ha moltes coses, de vegades ho compliquem tot i potser hi ha un pas que no han fet i no passa res, ho regularitzen i s’ha acabat, pot tenir una sanció administrativa però lleu”. Tanmateix, ressalta que no totes les respostes són positives, i quan “envies una carta i no fan cas obres un expedient i les coses es van complicant i és quan les sancions són més altes”.
Registre de comerç
Josep Mandicó assenyala que s’han imposat sancions que s’ha de veure com evolucionen, “perquè poden acabar a tribunals si la gent no està d’acord, i està en el seu dret, només faltaria”. I recorda que la tasca comunal és “que tinguin el registre de comerç per exercir aquesta activitat i que tots els allotjaments turístics estiguin donats d’alta”. La resta d’irregularitats, com ara deficiències de seguretat, instal·lacions o equipaments, les supervisa el Govern, que és qui pot accedir a l’interior dels habitatges.
Mandicó considera que serà “molt complicat trobar la xifra exacta d’apartaments il·legals, sempre se’ns escaparà algú, perquè avui en dia amb una plataforma d’Internet llogues el que vols i com vols”, però incideix que les inspeccions tenen un altre efecte, perquè els propietaris ara sabran que poden ser controlats. “L’important és que si està il·legal l’intentarem sancionar, i això ha de ser dissuasori, volem que hi hagi aquesta publicitat que als il·legals els estem perseguint i tindran problemes a Canillo”, recalca.
Josep Mandicó es mostra preocupat per la imatge negativa que donen aquests allotjaments que no compleixen la normativa, i assegura que es va decidir posar en marxa un servei d’inspecció perquè a la parròquia hi ha un problema amb els apartaments turístics il·legals “que ha anat a més, sobretot els últims tres quatre anys, i per això s’han agafat bastants mesures”. Des de la corporació canillenca s’estima que s’han d’eradicar aquestes il·legalitats “perquè estan fent competència deslleial a la resta de gent que té les seves empreses, les té donades d’alta i ho estan fent bé”, i encara es considera més important la repercussió negativa “pel servei que estem donant”.
Promoció pèssima del país
Mandicó especifica que “no pot ser que algú arribi a les dues de la matinada, amb la família, amb nens petits i les claus pendents de si les trobaran o no perquè els les han deixat en una bústia o no sé on, comencen a donar voltes perquè no ho troben, està nevant i no hi ha cap telèfon al qual puguin trucar”. Destaca que el resultat és que “estem donant una imatge pèssima de parròquia, però sobretot de país, i és el que volem evitar” perquè, emfatitza, no concorda amb els esforços per oferir un producte de neu de qualitat “i no pot ser que perquè algú vulgui especular il·legalment fiqui en un pis quinze persones, les comunitats es queixen, ho embruten tot i això no ens ho podem permetre”.
PLENA OCUPACIÓ DELS HABITATGES DE LA PARRÒQUIA
“No sé si per bé o per mal, però la parròquia està tota ocupada”, assegura el cònsol canillenc, per afegir que per això hi ha hagut aquest any moltes dificultats per als temporers de pistes per trobar habitatges de lloguer. Mandicó indica que des de Grandvalira “s’ha fet un esforç per trobar solucions, i es va ficar al mercat a buscar apartaments i al final n’ha trobat”. El mandatari explica que l’increment de l’oferta d’apartaments turístics ha provocat falta de pisos de lloguer per a qui ve a treballar, i apunta que també el fet que el lloguer hagi funcionat més a les parròquies baixes ha provocat un increment de preus i que molta gent que s’havia canviat a zones centrals “ara torna a pujar cap amunt perquè el preu és més assequible i els pisos que estaven en lloguer fa dos anys ja no hi són”. Amb una altra conseqüència, puntualitza, “conec gent que tenia apartaments turístics i com que torna a funcionar el lloguer normal hi han tornat”, i destaca que “sembla que si no és allotjament turístic la rendibilitat no és la mateixa, i tothom s’ha tirat a fer apartaments turístics”. I reitera que això causa els problemes que està generant “i hem de vigilar si volem anar cap a una destinació d’alt standing”.