Reportatge
Contraban ordinenc
Vestits estrafolaris, pantalons curts bombatxo, mitges, cintes de colors... si a tot això li sumem que els personatges que llueixen aquests looks són forans, parlen patuès i estan al país de manera il·legal trobem la combinació perfecta perquè els carabiners actuïn i els portin davant dels jutges. D’aquí parteix la història del Judici dels contrabandistes que el proper dilluns de carnaval es representarà a la plaça major d’Ordino. Una tradició que es remunta a l’edat mitjana i que des de feia 25 anys s’havia perdut.
“Els porten davant dos jutges a qui no els fan massa gràcia i quan apareix la paraula espia, ja la tenim ben muntada!”, relatava una de les codirectores del muntatge, Pilar Capdevila. Així doncs, els contrabandistes es veuran sotmesos a un judici amb punts de sàtira, però sense referències a l’actualitat política, com és el cas d’Encamp.
Una combinació de dansa, teatre, música i cant que posaran en escena tres entitats de la parròquia: l’Esbart de les Valls del Nord, el Grup Artístic i la Coral Casamanya. I si té una cosa d’especial la recuperació d’aquesta tradició és que s’ha pogut comptar també amb quatre o cinc persones, de la cinquantena que hi participaran, que ja havien format part de l’equip que feia els contrabandistes vint-i-cinc anys enrere. “Hem recuperat documentació de l’oficina de turisme amb l’esquema que hi havia i també hi ha una part important d’improvisació”, va explicar la cònsol menor de la parròquia, Gemma Riba.
Capdevila, a més, va destacar que el record dels padrins ha servit perquè els aportessin “paraules, frases i expressions més exactes” del parlar patuès que potser amb els anys s’havien pogut perdre.
D’altra banda, la cònsol va explicar que “com és tradició es repartirà el brou de carnaval que ofereix l’hotel Babot –si el temps ho permet es farà a la plaça i si no al Centre de Congressos, i finalment el ball de disfresses per als més petits”. Un seguit d’activitats per completar el dia “més destacat” d’aquestes festes a la parròquia.