reportatge
Adéu als coloms
El comú aconsegueix allunyar els ocells d’aquesta espècie dels suports de la passarel·la del Parc Central. Astrié destaca que la zona està més neta i sense risc que els vianants puguin rebre tifes al cap o que els infants puguin agafar algun bacteri pels excrements.
uanyar en netedat i seguretat, bàsicament per evitar una tifa de colom al cap o que algun infant acabi afectat per algun bacteri. Amb aquest objectiu el comú d’Andorra la Vella va instal·lar fa aproximadament un mes un sistema per dissuadir els coloms de col·locar-se als suports de la passarel·la del Parc Central. “Quan vam decidir sanejar i fer manteniment al pont ja sabíem que part de la brutícia i l’òxid venia pels excrements dels coloms que s’hi posaven”, va explicar el conseller de Medi Ambient, David Astrié, afegint que “també sabíem que un cop fet el manteniment i la reparació caldria algun dispositiu perquè els coloms no s’hi tornessin a posar”. Així que es va optar per col·locar un sistema de punxes, respectuós amb el medi ambient i eficaç. “És un dispositiu totalment homologat. Simplement fa que quan els coloms, que estan acostumats a parar-se en un lloc, quan veuen que hi ha el dispositiu ja no s’hi paren”, va detallar el responsable tècnic de Prevencontrol, Òscar Guerrero, que és l’empresa que va dur a terme els treballs.
I el resultat ha estat satisfactori. “El resultat és que el terra està més net i els coloms ja no hi són, ja no hi ha excrements a terra i no hi ha perill que els infants s’embrutin o agafin algun bacteri”, va destacar Astrié. Tot i així, els animals han trobat un espai alternatiu ràpidament: les barres blanques que hi ha al costat del pont. “És cert, però ara és més fàcil de netejar. Amb una mànega d’alta pressió ho pots fer. L’actuació és més senzilla perquè abans havíem de pujar a l’estructura i comportava llogar un camió grua o posar una bastida”, va destacar.
Un cop solucionat aquest punt, però, Astrié va indicar que malgrat que estan “satisfets” amb el resultat, “estarem vigilants per si calen més actuacions o no”. I és que per ara el comú no disposa de dades sobre la població de coloms a la parròquia, encara que “la queixa principal derivada dels coloms era aquesta, la del Parc Central, i per això hi hem posat solució”. El conseller va reconèixer, però, que sí que els ha arribat alguna queixa “puntual” d’alguns privats de la zona de l’avinguda Meritxell que també tenen aquesta problemàtica. “Són coloms que es posen en repises o balcons dels edificis i ens ho mirarem amb atenció”, va afirmar, si bé va recordar que en tractar-se d’edificis privats el comú no actuarà. Serà en aquest punt quan “potser requerirem al Govern i a patrimoni natural per veure si tenen algun projecte o algun pla al respecte”. De la mateixa manera, també se li demanarà a l’executiu si disposa de dades del nombre de coloms que hi ha a la capital i si és excessiu o no o si s’ha vist incrementat els darrers anys. “Demanarem les dades al Govern i si la població ha augmentat i realment calen fer actuacions, llavors ja serien actuacions més generals i no tan localitzades” com ha estat la del Parc Central, va manifestar el responsable de Medi Ambient del comú. De moment, va explicar que es localitzés algun altre focus on passés el que passava al Parc Central, “optaríem per posar el mateix sistema”.