El comú instal·la les càmeres de videovigilància a la plaça del Poble
Els aparells podrien començar a enregistrar un dels espais de la parròquia que pateix més bretolades en un màxim de 15 dies
La plaça del Poble estarà videovigilada en pocs dies. El comú va instal·lar la setmana passada les càmeres així com els cartells que adverteixen que l’espai està controlat per aquest sistema. La mesura conforma la segona fase de l’acció que el comú va engegar al Parc Central el passat mes de setembre i es confia que com a molt tard en quinze dies els aparells ja enregistrin imatges. El conseller de Medi Ambient i Innovació, David Astrié, va indicar que s’ha tardat una mica més a col·locar les càmeres perquè s’ha esperat a tenir enllestida la reforma de la casa pairal. “Trigaran uns dies a funcionar perquè encara s’està passant el cablejat, però la cosa està per caure”, va indicar. Així, ja es poden veure quatre aparells (dues càmeres a cada cantonada del bar que hi ha a la plaça) així com diversos cartells repartits per la zona per advertir els ciu- tadans.
Des del comú ja es va anunciar la voluntat de controlar amb càmeres la zona de la plaça del Poble, ja que juntament amb el Parc Central són els espais que pateixen més actes incívics, com ara pintades o trencadisses, a més de casos de botellón. Així, per ara va descartar que s’instal·lin més aparells en altres punts. “La plaça del Poble i el Parc Central són els únics espais on l’índex de bretolades era molt alt i volíem tenir controlat el que passava. De moment no farem res més fins que no es detecti que hi hagi altres llocs”, va exposar.
En aquest sentit va destacar que la mesura aplicada al Parc Central ha estat especialment efectiva. Des del mes de setembre la corporació no ha registrat cap acte vandàlic. “El fet de tenir càmeres ha fet que baixés molt el vandalisme”, va exposar el conseller, que va destacar que “aquelles reparacions que vam haver de fer l’estiu passat no s’han reproduït”. El fet de disposar de gravacions, fins i tot ha permès a la policia determinar si la destrossa d’un tendal del bar del parc era fruit d’una bretolada o del vent (finalment es va poder veure que havia estat el vent). “Ha estat efectiu”, va assegurar Astrié fent referència a la decisió de posar les càmeres, ja que s’ha vist clarament –tenint en compte que no s’han produït bretolades ni botellón– que en saber que estan controlats per càmeres la gent es cohibeix més. En aquest sentit s’espera que en el cas de la plaça del Poble la mesura pugui donar els mateixos fruits.
El comú de la capital va anunciar una inversió de 16.000 euros en la compra dels aparells de gravació com a mesura dissuasiva. Fins ara se n’havien instal·lat nou al Parc Central, sobretot per controlar els accessos al recinte i als lavabos, a més de la zona del parc infantil. Des de la corporació sempre s’ha negat que la instal·lació de càmeres i la gravació d’imatges a l’espai públic representi una amenaça al dret a la intimitat. Tot i així Socialdemocràcia i Progrés va presentar una denúncia davant l’Agència de Protecció de Dades, no tant perquè es retiressin els aparells, sinó perquè es volia constatar que no s’incomplia la llei. Finalment l’APDA va arxivar la causa en considerar que el tractament de les dades era correcte i que per tant no s’estava incomplint cap llei. SDP va lamentar la decisió, ja que creuen que la llei és indefinida i no autoritza els comuns a instal·lar-les.