El comú busca l'entrada de capital privat en el projecte del ràfting
Ja s’han fet alguns contactes amb empreses i la voluntat de la corporació és no haver d’assumir el total d’inversió previst
El comú de Sant Julià de Lòria ja ha engegat negociacions per tal de trobar inversors privats que vulguin participar en el projecte de creació d’un circuit d’aigües braves per fer ràfting al Valira. Fonts comunals consultades pel Diari van assegurar que ja s’han fet contactes, i malgrat que no van voler avançar noms ni en quin punt es troben les negociacions van afirmar que “és una possibilitat que hi hagi capital privat”. I és que tot i que la corporació va pressupostar 800.000 euros per tirar endavant la proposta –es tracta de la principal inversió per al 2017– la idea és no haver d’assumir-ne tot el cost. De moment s’ha descartat la participació del Govern.
Així, segons el projecte que es troba actualment en exposició pública, per aquest 2017 hi ha previst fer uns treballs “mínims” perquè l’activitat ja es pugui desenvolupar amb garanties aquest any, ja l’execució completa s’ha previst per fases, que ja és impossible dur-la a terme durant aquesta primavera. Entre els mesos de març i abril, quan el riu augmenta de cabal es construiria la zona de sortida i d’arribada (entre l’hotel Imperial i el camp del Mallol, respectivament) incloses rampes i dics, la construcció de tres rampes d’assut o peixera coincidint amb els més profunds i la construcció dels ràpids i alguns espigons amb pedra d’aportació sense formigó a fi de poder passar la temporada alta i en previsió de ser fixats l’any següent. En total 218.288,41 euros. A partir d’aquí “afinaríem el màxim” per tal de no haver d’afegir massa més diners. Aquests treballs es farien aprofitant que el comú ja volia fer neteja al riu i fer les canalitzacions d’aigües pluvials i residuals de la zona del passeig del riu. La resta dels treballs, com són el formigonat de les pedres d’espigons, dics i ràpids s’haurien de fer la temporada que ve i en època de cabal mínim, ja que seria necessari fer desviaments de les aigües per procedir als formigonats.
La voluntat que persegueix el comú, segons les mateixes fonts, és “girar Sant Julià de cara al riu i que sigui un element important per a la població i un altre punt d’atracció” turística per a la parròquia. Tot i les intervencions que s’han de dur a terme al riu, les fonts consultades van deixar clar que se serà “el màxim de curosos” amb l’entorn, la fauna i la flora. Segons consta en el projecte del comú l’activitat es portaria a terme del 15 de març fins al 15 d’octubre entre les 10 i les 14 hores. El cabal mínim per poder-la fer és d’entre 10 i 12 metres cúbics per segon i hi hauria 10 barques amb 7 rotacions al dia. S’han previst grups de 80 persones amb un monitor per cada vuit usuaris i el màxim de gent que es podria acollir serien 560 persones per dia.
Altres comuns
El fet que per ara els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany s’hagin mostrat a l’espera i no apostin per una inversió immediata en el projecte no genera preocupació entre l’equip de govern local. Des de Sant Julià es considera que disposen d’un tram de riu amb aigües més calmades i amb unes característiques que hi fa més fàcil l’adequació per a la navegabilitat. Per tant en cap cas l’actuació dels altres comuns els condicionarà.