Cobrar als propietaris no compensa en ingressos
Casal exposa que els costos de gestió podrien superar els beneficis perquè només es recaptarien 170.000 euros
El conseller de Finances del comú de Canillo, Marc Casal, va sustentar, bàsicament, en dos arguments els motius pels quals la corporació no ha implantat mai els impostos de propietat ni de lloguer de pisos: la relació cost-benefici d’instaurar-lo i la simplicitat de la gestió. En aquest sentit, va explicar que quan l’any 2012 el comú es trobava en una situació econòmica delicada es va plantejar la possibilitat d’aplicar-lo, però es va descartar. “Cobrar l’impost de propietat representaria ingressar 170.000 euros cada any. Però quan instal·les una taxa o un impost has de pensar que també hi ha una despeses associades pel que fa a la gestió, el control, l’emissió, etcètera”, va exposar Casal, indicant que “ens vam preguntar si valia la pena posar-lo tenint en compte la despesa relacionada i al nostre entendre la resposta és que no”.
A més, va remarcar que “cal tenir en compte la casuística de Canillo”, exposant que a la parròquia “només el 25% són propietaris residents, mentre que la resta són no residents “i no contribuïen en res”. Així, es va optar per crear una nova taxa d’higiene i enllumenat per als no residents. “Aquesta taxa ens aporta un milió d’euros cada any, per tant, si es miren els ingressos nets dels impostos en comparació amb la taxa, aviat està decidit”. A més, va indicar, la taxa no portava associada tanta despesa.
Dades registrades
D’altra banda, Casal va explicar que el 2012 tan sols es tenien les dades d’un 30% dels propietaris que hi ha a la parròquia, “per tant, si haguéssim instaurat l’impost tan sols hauríem tingut capacitat per cobrar un 30% dels 170.000 euros”. Ara la situació ha canviat i es disposa de dades de gairebé un 75% dels propietaris. “La taxa als no residents va a la unitat immobiliària i ara molts propietaris s’han vingut a registrar, per tant comencem a tenir dades. “Sempre he pensat que abans de posar un impost cal tenir el registre complet”, va exposar, tot afegint que, per exemple, “hi ha alguns comuns que han posat l’impost de propietat sense tenir el cadastre fet. Jo crec que abans de cobrar has de tenir les eines de control”.
Per tot plegat, el responsable de les finances comunals considera que l’informe d’Alfa Capital encarregat pel Govern per a la reforma de les Llei de transferències i competències també hauria de tenir en compte tots aquests altres aspectes. “És un fals debat. Primer de tot cal ser conscients que la llei permet tenir uns impostos però no ens hi obliga”, va recordar. Pel que fa al malestar que han mostrat alguns comuns per la situació, el conseller es va mostrar comprensiu però va insistir que “cal veure la casuística de cadascú. No es pot jutjar perquè no s’implanti un impost quan no tens obligació de fer-ho. Si no ho hem fet alguna raó hi ha d’haver”.
Marc Casal també va destacar que a Canillo l’impost del foc i lloc es cobra per persona i no per unitat familiar. “Dins les possibilitats que ens dona la llei, les aprofitem totes”, va apuntar. I en relació amb la taxa per als no residents va explicar que enguany s’ha apujat, fet que els permetrà incrementar la recaptació. Així, si fins ara es pagava entre 120 i 150 euros en funció de la superfícies dels habitatges, a partir d’aquest any es pagarà entre 180 i 220 euros.