Torres defensa que el comú no pot regular les incompatibilitats
El cònsol rebutja la proposta del PS per canviar el reglament de funcionament i recorda que DA ja treballa per posar-hi remei des del Consell General
El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, considera que el comú, en solitari, no és competent per regular les incompatibilitats laborals dels càrrecs electes. Així ho va assegurar després d’una pregunta presentada pels consellers de la minoria socialdemòcrata, Joan Sans i Pere Marsenyach, durant la sessió de consell de comú que es va celebrar ahir a la tarda, per saber si la majoria tenia previst actuar sobre aquesta qüestió. “La resposta és no, perquè el comú no ho pot regular de forma autònoma, caldria fer-ho amb altres comuns”, va replicar el cònsol. En aquest sentit, va explicar que “som conscients que el grup parlamentari demòcrata ha treballat un esborrany de llei sobre transparència i incompatibilitats” que va destacar que es va fer arribar a la resta de grups el passat mes de juny, per tant, va instar tots els grups a posar-se a treballar per poder enllestir el text i presentar la proposició de llei al Consell General al més aviat possible.
I és que Torres, malgrat insistir que no estava fent res mal fet ni incomplint cap normativa –“jo crec que és compatible tenir activitat privada i assumir responsabilitats de cònsol”, va dir– va defensar que és una situació que cal regular. “Som els primers a apostar d’una vegada per totes perquè es reguli i que aquesta situació que he viscut jo no es torni a produir”, va manifestar. I és que durant la seva intervenció de resposta a la minoria va assegurar que s’ha sentit “assetjat” i que s’ha intentat “malmetre la meva imatge i desprestigiar-me”.
Crítiques
Als grups de la minoria no els va agradar la resposta donada pel cònsol. Sans la va qualificar de “poc elegant i poc responsable”, i va reiterar que “posem sobre la taula una solució que ha rebutjat perquè és incapaç de voler tenir l’estètica i l’ètica que cal per tenir un càrrec de responsabilitat d’aquestes característiques”. A més, el conseller del PS va retreure que “no podem esperar que quan hi ha un problema ens ho resolguin els altres”.
Els consellers de Ld’A li van recriminar que “una cosa és la legalitat i l’altra l’ètica i l’estètica”. Amb tot, a diferència del que van dir fa uns dies, ahir no van demanar la dimissió de Torres. “Ja hem vist que té ple suport per part del seu grup. Aleshores, plantejar una dimissió per cridar l’atenció des d’un punt de vista polític quan sabem que no tindrà transcendència, hem valorat que no té interès. Per què ho farem? Per donar-vos un titular? Nosaltres no vivim dels titular”, va assegurar Maribel Lafoz. I és que abans de finalitzar el ple, el conseller major, Aleix Varela, va prendre la paraula per deixar clar el suport de la majoria al cònsol “perquè som coneixedors del seu compromís i responsabilitat amb la parròquia”.
MÉS OBRES PER ACABAR EL PASSEIG DE MOJÁCAR
El consell de comú va adjudicar ahir les obres corresponents a la fase 1 del passeig de Mojácar que va des del pont del 14 de Març fins a les Bons. Els treballs tindran un cost de 878.000 euros i permetran refer l’itinerari per fer-lo més accessible, ja que actualment hi ha escales i les persones amb dificultats de mobilitat no hi poden accedir. El cònsol va explicar que es preveu que els treballs puguin començar d’aquí a un mes i s’allargaran durant un any. Pel que fa a la fase 3, la que comprèn el tram més proper al centre esportiu i sociocultural, va indicar que ja s’han iniciat. Els operaris ja han aixecat el paviment i la previsió de la corporació encampadana és que puguin quedar enllestides abans d’acabar aquest any.
ACTINN NO S'INSTAL·LARÀ A LA PARRÒQUIA
El clúster d’innovació i noves tecnologies de la Iniciativa Actua, Actinn, no s’instal·larà finalment a la parròquia d’Encamp. Malgrat que la corporació havia arribat a un acord amb l’entitat, ahir es va informar que finalment s’ha revocat. A preguntes de la consellera liberal Maribel Lafoz, Torres va indicar que Actinn va demanar a la corporació que es fes càrrec de les despeses de telèfon, llum i neteja, entre altres dels locals que havia d’ocupar a l’antiga casa comuna, cosa a la qual el comú no va accedir. “No volíem crear un precedent perquè no ho paguem a cap altra entitat”, va explicar el mandatari, que va assegurar que “és una llàstima” no poder comptar amb ells.
SUPERÀVIT DE 3 MILIONS PER LES INVERSIONS NO EXECUTADES
El comú va aprovar ahir, amb l’abstenció del PS, la liquidació dels comptes corresponents a l’exercici 2016. Els números presenten un superàvit de 3 milions d’euros, després de liquidar despeses de 22,4 milions i ingressos per valor de 25,40. Però tal com va reconèixer el cònsol major, “el superàvit real seria de 930.000 euros”, ja que s’han reconduït 2 milions d’euros cap al 2017. Es tracta d’inversions que s’han adjudicat però que encara no estan pagades, i per tant no es poden imputar a l’exercici passat. Torres, però, va voler destacar que també s’ha aconseguit superàvit d’un milió en les operacions corrents i que s’han incrementat els ingressos, gràcies, sobretot, a una major recaptació en ITP.
Des del grup liberal es considera que va faltar “ambició” pel que fa a les inversions, i els socialdemòcrates es van abstenir perquè van assegurar que “no compartim el projecte pressupostari i no canviarem de posició”. L’endeutament s’ha rebaixat 3 milions i se situa en 24,3 milions.