reportatge
La Vall reobre el mercat
L’arribada del bon temps, malgrat que ahir el vent incrementava la sensació de fred i es van escapar en algun moment quatre gotes, va portar de nou als carrers del centre històric més proper a Casa de la Vall el mercat de productes artesanals i d’alimentació.
a tardor i l’hivern han estat molt llargs i freds a tot el país. I també al centre històric d’Andorra la Vella. Ahir, pocs dies després de l’arribada de la primavera, el barri va fer un pas més en el camí cap al bon temps. I ho va fer instal·lant a la plaça Príncep Benlloch la porta de fusta centenària que va adaptar l’any passat l’artista Anna Sarlé com a símbol del Mercat de la Vall que ahir va arribar puntual a la cita que té amb els ciutadans i els turistes cada primer dissabte de mes. Va ser el d’ahir el primer dels sets mercats que organitza al centre històric el comú d’Andorra la Vella i que tenen com a objectiu impulsar el comerç al barri. Una iniciativa que va demanar l’Associació de Comerciants del Centre Històric i que va néixer el setembre de l’any passat per revitalitzar la zona comercial i de restauració propera a Casa de la Vall.
Malgrat ser 1 d’abril, l’amenaça de pluja i el fred van acabar afectant el mercat tant en el nombre de parades que finalment es van instal·lar com en el de visitants. S’esperava que fossin uns 35 els expositors que es repartissin per la plaça de la Consòrcia, l’Antic Carrer Major, la plaça Sant Esteve, la plaça Príncep Benlloch, el carrer de la Vall i la plaça Monjó. Finalment, va explicar al Diari la secretària de l’Associació de comerciants, Anna Riberaygua, van ser prop d’una vintena els paradistes que van mostrar productes de decoració, alimentació, complements de moda i antiguitats.
“Ha fet força fred i de tant en tant queien quatre gotes”, va explicar Riberaygua, que hi va afegir que tant l’assistència com les vendes es van veure perjudicades per un dia que no va ser del tot plàcid. “Ha anat venint gent durant tot el dia, però tampoc massa, i s’han fet vendes, però d’altres vegades s’ha venut més”, va indicar la secretària de l’entitat, que va voler deixar molt clar “la importància” per al centre històric d’una iniciativa “molt positiva”.
El primer dels set mercats de la Vall previstos per aquest 2017 –es faran el primer dissabte de cada mes fins a l’octubre segons va informar el comú d’Andorra la Vella– va obrir les portes a les onze del matí i les va tancar a les set de la tarda. Pocs minuts després de la una de la tarda poques persones passejaven per aquesta part del centre històric i la majoria era gent que buscava un lloc per fer l’aperitiu o un dinar avançat. Les parades que tenien més èxit aquelles hores eren les de les cerveses artesanes del país que encuriosien algun turista. Era el cas d’una parella de Barcelona, l’Albert i la Marta, que es declaraven seguidors de la cultura d’aquesta mil·lenària beguda. “Ens ha sorprès”, van explicar, “no sabíem que hi havia cervesa artesana a Andorra”. Altres visitants del mercat es mostraven més interessats per un expositor d’objectes de col·leccionisme. Mentre el venedor mostrava una antiga càmera de fotografies, el desitjat client recordava les imatges que havia fet ja fa alguns anys amb un aparell de les mateixes característiques. “No m’esperava trobar un mercat, i fer-ho en una part tan bonica d’Andorra la Vella”, va assenyalar Pedro, un turista valencià.