La minicentral hidroelèctrica d'Arcalís funciona a ple rendiment
La instal·lació supera aquests dies els 400 quilowatts per hora per l’abundància d’aigua
La minicentral hidroelèctrica d’Arcalís està operativa des de final de febrer, quan el BOPA va publicar l’autorització del Govern perquè comencés a funcionar. Aquests dies ho està fent a ple rendiment perquè les condicions són les propicies amb l’arribada del desgel. De fet, i malgrat que la potència de la instal·lació és d’uns 400 quilowatts –la normativa deixa que aquestes instal·lacions arribin fins als 500 quilowatts–, s’està sobrepassant una mica per l’abundància d’aigua. I això sense perjudicar el cabal del riu, tal com va assenyalar el portaveu de l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE), Joan Carles Grau, que hi va afegir que són molt vigilants en aquest aspecte. En unes setmanes està previst que se celebri la inauguració formal de la primera de les minicentrals del país.
En funcionament la instal·lació d’Arcalís, el següent pas és engegar l’obra de la minicentral d’Aixovall, que té la declaració de projecte d’interès nacional del Govern però que encara necessita els permisos del comú, pendents d’alguns serrells. La previsió de les mútues (convertides en Productora Elèctrica Renovable, PERSA, per al projecte de les minicentrals) és poder licitar les obres a l’estiu i arrencar amb la construcció a partir del setembre. Un cop resolt el projecte d’Aixovall, que està preinscrit al registre de minicentrals hidràuliques des del març del 2016, la previsió de les companyies elèctriques parroquials és fer el següent pas previst, que és obrir a capital privat la societat amb una subscripció pública d’accions. La intenció anunciada és posar títols a la venda per un valor de dos milions d’euros encara que els detalls definitius de l’operació s’han d’acabar de definir.
Explotar minicentrals hidroelèctriques per produir energia és una vella aspiració de les mútues parroquials que va ser possible després que el Govern ho fes reglamentàriament factible i obrís un registre per a la inscripció dels projectes. Les ofertes havien de complir una sèrie de requisits i, de fet, només dues societats van passar a la següent fase, PERSA i Anella Industrial del Pirineu. Aquesta darrera va lliurar per a la seva inscripció dos projectes amb tota la documentació requerida, però no va rebre el vistiplau del Govern per a la seva inscripció. PERSA, al seu torn, també ha renunciat a projectes pel camí. Inicialment tenia previst construir dues minicentrals més a la parròquia de la Massana que ara per ara estan descartades a causa de les limitacions fixades pel reglament a la producció i que no les feien rendibles al seu entendre. El reglament aprovat per l’executiu possibilita aquestes instal·lacions sempre que la potència no superi els 500 quilowatts.