Negociació
Marsol defensa que l'Estat assumeixi les guarderies
El comú de la capital és l’únic a apostar obertament per desprendre’s de les escoles bressol i que sigui Govern qui se’n faci càrrec
El comú d’Andorra la Vella és l’únic que s’ha posicionat clarament a favor de la proposta del Partit Socialdemòcrata perquè les guarderies passin a ser una competència de l’Estat. La capital considera que és més efectiu que sigui Govern qui s’encarregui de la gestió de les escoles bressol i que faci un cos únic de treballadors. Segons diversos assistents a la reunió que va tenir lloc ahir sobre competències i transferències comunals, es considera que és la millor forma d’optimitzar les plantilles i de fer un sistema únic i més eficient. Andorra la Vella es troba que és la parròquia on hi ha una despesa més alta en escoles bressol, on hi ha també un nombre important de funcionaris. La majoria demòcrata de la capital seria favorable que amb la reforma que s’està negociant actualment s’inclogui aquest canvi.
El posicionament de la capital i del PS té, però, escasses opcions de fructificar. La resta de parròquies (excepte la Massana, a la qual el model no li fa perdre la son) prefereixen mantenir la competència en guarderies. Aquest també és el punt de vista dels liberals i el que fins ara han defensat els demòcrates. El problema es troba que DA necessita el suport del PS o el dels liberals per tirar endavant la reforma. I el PS ja ha dit que vol la centralització de les guarderies. L’opció que, segons diverses fonts, té un suport majoritari és arribar a un acord negociat segons el qual el sistema es mantindrà dins dels comuns, però amb un pla educatiu idèntic proporcionat per l’executiu. Aquesta opció sembla que seria acceptable tant per DA com pel PS i els comuns.
La possibilitat de pactar amb els liberals és molt més complicada, perquè el punt de fricció es troba en un tema molt més complicat: la cessió gratuïta dels terrenys d’un comú quan s’hagi de fer un equipament nacional. Els liberals s’han posat al costat dels comuns que defensen que abans de poder-se quedar un terreny d’una parròquia calgui un informe vinculant favorable per part del comú afectat. I en cas que Govern i administració local no es posin d’acord sigui el Consell General qui desempati. Els demòcrates consideren que aquesta fórmula només seria una font de problemes amb la possibilitat que consellers de les mateixes formacions acabin enfrontats i es reobrin pretèrites lluites entre parròquies. L’opció que l’informe dels comuns sigui vinculant o no és actualment el punt més difícil per tancar definitivament la llei i és una incògnita saber com es resoldrà finalment.
PERE LÓPEZ VEU "MARGE" PER ARRIBAR A L'ACORD
El conseller general del PS Pere López va assegurar ahir que “hi pot haver marge d’entesa” amb DA per arribar a un acord sobre el marc competencial. El partit ha plantejat quatre propostes el debat de les quals determinarà el suport del partit: el traspàs a Govern de la gestió de les escoles bressol, l’impuls d’una regulació nacional dels espais naturals, la creació d’un registre de la propietat, i que l’atenció i seguiment dels joves en risc d’exclusió sigui competència de l’executiu. Àrees que requereixen “coordinació i visió nacional” i en què la gestió governamental “pot ser més eficient”, segons López. Atès que SDP i Ld’A “s’han desmarcat” del plantejament de la remodelació, “potser caldrà intentar arribar a un acord entre el PS i DA sobre aquests punts”, va admetre el parlamentari, que va afegir que “pot haver-hi predisposició [de DA] a entendre que en alguns àmbits la prestació nacional pot ser millor”. Serà a la reunió del 8 de maig on es posaran sobre la taula les propostes respecte a aquests punts i quan “el nostre posicionament quedarà una mica marcat”, va reblar.