Competències
Marsol insta el Consell d'Europa a recomanar un estatus per la capital
La cònsol major d’Andorra la Vella espera que l’avaluació sobre democràcia local aconselli atorgar més reconeixement per rebre més recursos
Andorra la Vella espera que el Consell d’Europa faci una recomanació al Principat perquè augmenti els recursos econòmics destinats a la capital. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va reivindicar novament ahir la singularitat de la capital i ho va transmetre a la delegació del Congrés dels Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa, que durant dos dies visita el Principat per avaluar el compliment de la Carta d’Autonomia Local que Andorra va ratificar el 2011.
“Nosaltres entenem que Andorra la Vella, pels serveis que presta i les persones que acull de les altres parròquies, ha de tenir algun tipus de compensació econòmica com passa a molts països”, va dir Marsol. La cònsol major va afegir que la seva intenció va ser “transmetre els efectes per poder aconseguir que [la Delegació del Consell d’Europa] faci una recomanació en aquest sentit”. Marsol va afegir que malgrat que la Carta Europea d’Au-tonomia local “no especifica exactament” una compensació econòmica per a les capitals, sí que s’han fet recomanacions anteriors.
Marsol, que va traslladar els seus “neguits” pel reconeixement d’un estatus reconegut per a Andorra la Vella, va destacar que van ser els membres de la mateixa delegació els que van preguntar per aquest tema, perquè ja és “recurrent” en altres països. Marsol també va afegir que es tracta d’una “casualitat” que aquesta visita es produeixi quan Andorra la Vella reivindica més compensacions econòmiques i en plenes negociacions sobre la nova Llei de transferències als comuns. De fet, la delegació del Consell d’Europa, en la seva reunió amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, va mostrar interès per les diferents modificacions legislatives dels últims anys i es va interessar especialment per la reforma de les competències i transferències que s’està perfilant.
LES SINGULARITATS D’ANDORRA
Per la seva banda, el president de la delegació andorrana i titular del Congrés dels Poders Locals, David Baró, es va mostrar optimista de cara a l’informe final que redactaran els avaluadors del Consell d’Europa. “Som un país petit però molt ben estructurat amb tots els òrgans, eines i institucions que funcionen i es garanteix l’autonomia local dels comuns”, va dir. A més, el cònsol major de la Massana va destacar que les “especificitats” del Principat suposen un avantatge per tal d’obtenir una avaluació positiva. “Som un poble i tot és molt proper. Això ens facilita la feina per organitzar les reunions a les parròquies i si hi ha un problema pots trucar als ministres o al cap de Govern”, va apuntar. Aquest fet ajuda a tenir, segons Baró, “una comunicació més estreta” que propicia que es pugui arribar a acords a través del consens.
El Partit Socialdemòcrata va traslladar al Consell d’Europa la preocupació per les dificultats de les minories per fer la seva tasca als comuns i ho atribueix al sistema electoral que afavoreix les majories. Això provoca que els consellers de partits amb poca representació puguin arribar a assumir fins a vuit comissions. També lamenta la poca antelació amb què es convoquen els plens.