Aturat l'ecohostal de la Baronia per un buit en la normativa urbanística
L’empresa adjudicatària creu que no té prou garanties per aixecar les cúpules geodèsiques al costat de l’alberg
El projecte d’un nou ecohostal a l’alberg de la Baronia està aturat per falta de garanties jurídiques. Així ho va anunciar ahir Gemma Riu, la CEO de Bomosa, una de les tres empreses adjudicatàries del projecte que preveia la reforma de l’alberg i la construcció de deu cúpules geodèsiques. L’anunci va arribar un any després que el comú d’Encamp fes l’entrega de les claus de l’alberg per impulsar la reforma per construir l’ecohostal per promocionar el turisme de qualitat, ecològic i de muntanya.
“El projecte està aturat i estem parlant amb el comú i els nostres departaments jurídics per veure si finalment ho acabem tirant endavant”, va explicar Riu, que alhora va afegir que aquest any no entrarà en funcionament com en un principi s’havia previst. El problema rau en el fet que hi ha un buit jurídic a la legislació del Principat per aixecar les cúpules geodèsiques. Segons Riu, caldria una llei nacional que ara mateix no existeix i, per tant, en cas que es tirés endavant el projecte les empreses adjudicatàries (Bomosa, Bio Bio i Roc Boi) podrien enfrontar-se a possibles problemes legals.
EL MIRALL DE SUÏSSA
Riu va afegir que en països com Suïssa s’ha hagut d’adaptar la legislació per autoritzar aquest tipus de construccions. De fet, les obres no estan començades i només s’han fet algunes millores dins de l’alberg per solucionar problemes de goteres. Riu va destacar que el nivell de despesa que ja s’ha fet per dur a terme algunes adequacions oscil·la entre els 60.000 i els 80.000 euros. Amb tot, durant aquest any s’han pogut dur a terme colònies organitzades pel comú d’Encamp.
Riu va destacar que el comú “té la intenció de tirar el projecte endavant”. Segons Riu, l’objectiu de l’ecohostal és que, a diferència per exemple dels hotels, hi hagi més espais comuns perquè la gent hi pugui compartir experiències, com ja es fa en ciutats com Nova York, Londres, Barcelona o San Francisco.
La instal·lació tindria previst tenir habitacions per a 2, 4 i 6 persones i es diferenciaria també dels albergs, que tenen habitacions amb capacitat més gran. La intenció, però, era mantenir les 54 places que té actualment. Les cúpules geodèsiques, que s’haurien d’ubicar al costat de l’ecohostal, serien allotjaments més luxosos per a dues o quatre persones que permetrien tenir més contacte amb la natura. Pel que fa a la recuperació del projecte, Riu va dir que en cas de tenir el vistiplau del departament jurídic intentaran “reprendre” un projecte que els fa “il·lusió”. La CEO de Bomosa va afegir que els advocats continuen treballant per veure si es poden superar els esculls. Riu va negar, d’altra banda, que l’aturada del projecte tingués a veure amb problemes econòmics.
SUSPENSIÓ CAUTELAR DEL PROJECTE DELS MIRADORS AL PORT
El Govern ha suspès de manera cautelar la licitació de l’obra per a la millora del paisatge en l’entorn urbà fronterer del Pas de la Casa, que inclou la construcció dels miradors al port d’Envalira, tal com va publicar ahir el BOPA. Segons va explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, la interrupció respon a la voluntat de Saetde d’“aclarir dubtes sobre els límits de la concessió”. Tot i remarcar que “s’ha plantejat una qüestió sobre alguns dels espais”, va afirmar que “no es posa en dubte” la construcció dels miradors en aquesta zona. En aquest sentit, va indicar que “els propers dies” es podria reprendre el projecte.