educació
Els comuns discrepen sobre el cos únic de mestres a les escoles bressol
La Massana i Sant Julià de Lòria recorden que els seus centres són privats i tenen una categoria laboral diferent
No hi ha opinió compartida entre els comuns sobre la proposta que va llançar a principis de setmana la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, sobre la creació d’un cos únic de formadors per a les escoles bressol que permeti a un professor canviar el centre on treballa en funció de la demanda d’alumnes que hi hagi. Des de les diferents parròquies aquesta proposta queda esmorteïda depenent del tipus d’escola bressol que tinguin. El cas més paradigmàtic és el de la Massana, que disposa d’un únic centre però de titularitat privada, de manera que, com afirma el cònsol major, David Baró, “els treballadors del nostre centre no es regeixen pel codi laboral d’un treballador públic [funcionari] sinó pel codi laboral que regeix el sector”. De la mateixa opinió és Sant Julià de Lòria, que també té un centre privat, encara que finançat amb diners comunals. El seu cònsol major, Josep Miquel Vila, recorda que “només tenim una única guarderia, i tot i que el comú la finança, l’administració és privada, de manera que aquesta figura no ens afectaria”. El mateix cònsol reconeix que la situació de Sant Julià és molt similar a la de la Massana.
Encamp vol la competència
A Encamp, en canvi, sí que tenen escoles bressol completament comunals, i no descartarien la creació d’aquest cos únic de formadors. El cònsol major, Jordi Torres, confirmava que estan amb predispoció d’escoltar les propostes de qui sigui, i “oberts a parlar de tot” afirmava.
El que Torres no creu que sigui necessari replantejar-se és la competència que tenen els comuns sobre les escoles bressol i que el Partit Socialdemòcrata havia plantejat, des del Consell General, que passés a formar part de l’executiu. Torres afirma que “a Encamp tenim unes estructures de qualitat i personal molt format, és a dir, que oferim un bon servei i no creiem que calgui traspassar les competències a Govern. Amb el que sí que estem d’acord és en la creació d’un pla pedagògic a escala nacional i també que es controli la disparitat de preus que hi ha entre les parròquies”.
Aquesta mateixa setmana, Conxita Marsol opinava que considera que seria més efectiu que fos Govern qui s’encarregués de la gestió de les escoles bressol. Des de la Massana, i també des d’Escaldes-Engordany, volen esperar que finalitzin les reunions tripartides entre Govern, comuns i grups parlamentaris per acabar de prendre una decisió, tot i que afirmen que en aquestes “es parla de tot”.