Mas anteposa que Saetde faci les inversions a la lluita per més cànon
L’excònsol destaca que són més importants els beneficis que la millora de l’estació aportarà a la parròquia que obtenir un 1% més
L’excònsol d’Encamp Jordi Mas considera que “s’està retardant una mica massa” l’acord amb Saetde perquè executi les inversions a Pas de la Casa-Grau Roig que havia previst al document de voluntats que ell mateix va signar amb el soci majoritari, Joan Viladomat, el setembre del 2015. Mas remarca que “el temps va en contra nostra perquè al Pas de la Casa, tot i que hem tingut una temporada excepcional, necessitem encara ampliar molt més i donar a l’estació un aire nou”, i demana que “s’ha de ser ràpid”, com es va fer el 1996, “que va ser difícil però gràcies a això avui tenim un domini impressionant a Grandvalira i tant de bo d’aquí a 10 anys puguem dir que gràcies a aquest acord el Pas ha fet un canvi important”.
L’ex-mandatari encampadà es mostra partidari, en declaracions a la ràdio del Diari, de reflexionar sobre els beneficis que aportaria per a tota la parròquia que Saetde faci les inversions abans de mantenir les discrepàncies per si s’ha d’ampliar el cànon per al comú. “Les coses s’han de mirar des de la perspectiva d’amplitud del negoci perquè si anem a mirar si ens donen un 1% més o un 2% no és el que ens aportarà més. Si podem posar el Pas i Encamp i l’explotació dels Cortals en un nivell d’estació important ens donarà molta riquesa al poble”, emfatitza. Per especificar que no es concretaria només en el 34% d’accions de Saetde que pertanyen al comú “sinó a tot el poble, que és el que més interessa i el que el comú ha de preveure”, perquè molts encampadans tenen accions a la societat i perquè l’arribada d’esquiadors repercuteix en molts negocis de la parròquia.
Jordi Mas subratlla que es pot trobar la fórmula legal per concretar el document de voluntats perquè “dins de l’acord vigent ja es parla d’analitzar l’ampliació de la concessió, dels terrenys i del cànon”, i insisteix que “jo si em posen cinc teleesquís i telecadires i ampliem l’estació i passem a un 30% més d’ingressos i donem una vida major al poble ja podem sacrificar una part del cànon si és que s’ha de sacrificar, o bé podem ampliar una mica més el domini si això ens aporta més riquesa a la parròquia”. Segons l’excònsol, s’ha de pensar en el futur que es planteja si la concessió no s’amplia “perquè potser ens donaran un 1% més, però no faran més inversió i d’aquí a 20 anys no ens deixaran absolutament res i això no interessa a Encamp perquè si s’abandona no ens donaran res”.
Mas assegura que les dues parts, el comú i la concessionària, han de ser capaces “de retrobar la seva part” i d’aclarir si els terrenys de Concòrdia estan a la concessió, i recorda que sense garanties de continuar explotant el domini encampadà Saetde no farà les millores “perquè li queden 20 anys i són inversions importants i necessites un termini” per amortitzar-les.
L’EXEMPLE DE CANILLO
Mas critica els obstacles que sorgeixen a Encamp per millorar l’estació –com la demanda d’Alís– i que no se segueixi l’exemple de Canillo. “Tenim la desgràcia que ens ataquen tot el que estem fent. A Canillo van ampliar cap al Forn i ningú va dir res, al contrari, han continuat tots a l’una i avui tenen el domini més extraordinari”, i espera que es desbloquegi la situació “i s’ha de ser prou intel·ligent per dir: ‘Hem d’avançar’, perquè és pel bé de la parròquia”.