Escepticisme dels veïns de l'Aldosa pels estudis de la central elèctrica
La plataforma considera que cal buscar un nou emplaçament com a mesura de prevenció perquè hi ha informes a favor i en contra
La plataforma ciutadana Aldosa Veïns de la Massana demana que es busqui una ubicació alternativa per a la construcció d’una estació transformadora al bosc del Bisset. Malgrat que FEDA es va comprometre a fer estudis complementaris a causa de les queixes veïnals, la plataforma creu que les diferents avaluacions que s’han publicat generen “controvèrsia científica”. A més, temen que els estudis que s’hauran de presentar donaran llum verd a l’aixecament de la central elèctrica.
“Hi ha estudis que corroboren que no hi ha perjudicis per a la salut i d’altres diuen que sí”, asseguren fonts de la plataforma. “Fins que no passi un temps no se sabrà amb certesa quines afectacions tindran els veïns, i davant d’aquest dubte, preferim que no s’aixequi [l’estació elèctrica] com a mesura de precaució”, diuen des de la plataforma. “Si caus malalt per haver viscut durant 20 anys exposat de manera crònica a les ones electromagnètiques, ja serà massa tard”, apunten.
Amb tot, els veïns destaquen la predisposició del Govern per escoltar la seva visió i expliquen que seran convocats per a una nova reunió per exposar els resultats dels estudis sobre l’impacte de la infraestructura. “Volem avançar en el marc dels acords i del diàleg”, afirmen des de la plataforma, que espera que hi hagi una “resolució satisfactòria” per a ambdues parts. L’agrupació també entén que la central elèctrica és “d’interès nacional”, ja que “és innegable la necessitat elèctrica de tota la vall del nord”, però demanen una nova ubicació perquè ara es preveu que es construeixi “en una zona residencial”.
Solucions des del diàleg
La plataforma ciutadana insta tots els implicats en el projecte com (Govern, el comú de la Massana, FEDA, Nord Andorra i la ciutadania) a un “diàleg transversal”. Aldosa Veïns descarta, però, la possibilitat del soterrament de les línies atès que “l’impacte ambiental no disminuiria”. L’agrupació Aldosa Veïns explica que, a banda de l’impacte visual, també els preocupen els perjudicis per a la salut de les persones i per al medi ambient, l’impacte acústic i les repercussions que pot arribar a tenir socioeconòmicament, ja que els terrenys actuals podrien devaluar-se. “Els impactes són múltiples i ens sembla que a ningú li agradaria tenir un monstre de dos mil metres quadrats i que comporta tenir una contaminació electromagnètica al costat de casa”.
A més, no comparteixen la visió de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que va comparar els nivells d’emissió de la futura central amb els dels electrodomèstics petits. “Un assecador el fas servir cinc minuts al dia mentre que això [la central elèctrica] serà una exposició crònica dia i nit”, asseguren. La plataforma diu que el comú de la Massana entén tant l’associació com l’executiu i consideren la cessió dels terrenys al Govern en qüestió l’any 1991, ja amb la previsió de construir una central, l’arrel del problema. “Ja se sap que les necessitats elèctriques van creixent, però el 1991 l’Aldosa no estava urbanitzada i ara les característiques han canviat. A més, els terrenys no construïts també són urbanitzables”, diuen.
Des de la plataforma apunten que en mirar el pla urbanístic “no se sap quina magnitud pot tenir l’estació elèctrica”. “Ens van dir com a excusa que [l’aixecament de la central elèctrica] ja ho havíem de saber si miràvem el pla d’urbanisme, però si un ciutadà ho fa veu que hi ha uns terrenys reservats per a la central elèctrica que pot ser una caseta amb un transformador com la que ja hi ha o un monstre de dos mil metres quadrats”, diuen. El Govern defensa que el bosc del Bisset és la zona prioritària per construir la central elèctrica, ja que les línies han estat pensades per a aquesta ubicació. L’executiu també està estudiant una alternativa per veure si se’n pot prescindir. Amb tot, considera que la infraestructura és urgent, ja que el consum elèctric al Principat va augmentant i existeix el risc que hi hagi possibles talls de llum en moments de pics de consum.
La plataforma Aldosa Veïns també va proposar algunes alternatives per construir la central elèctrica en un altre lloc, encara que de moment no ha concretat quins poden ser aquests indrets. Algunes van ser descartades perquè no eren viables.