La capital ha d'indemnitzar l'ex-cap jurídica pel comiat
La sentència repeteix els arguments del Superior en el ‘cas Sansa’ i estima que encara que algú entri a dit un cop dins si se’l nomena per a un càrrec passa a ser un empleat normal
La Batllia ha condemnat el comú d’Andorra la Vella a pagar 24.000 euros d’indemnització a Raquel Beatriz Bernabé (en demanava 60.000) per acomiadament improcedent, en un cas molt similar al que recentment el Tribunal Superior va donar la raó a Manel Sansa contra la mateixa corporació. L’argumentació de la sentència de Bernabé és idèntica a la del cas Sansa, i segons fonts properes al cas és molt possible que la batlle s’hagi esperat a veure què decidia la instància Superior per anar en la mateixa línia.
Bernabé és un cas molt similar al de Manel Sansa. Inicialment va ser contractada com a assessora en matèria urbanística l’any 2008 i posteriorment va ser renovada com a persona de relació especial durant el 2012. El 3 d’agost del 2012 és nomenada cap del gabinet jurídic del comú d’Andorra la Vella. Es va mantenir en aquest lloc mentre va durar el mandat de Rosa Ferrer i Jordi Minguillón. Quan va entrar la nova corporació es va decidir que es prescindia de certs càrrecs de relació especial que havien entrat en mandats anteriors i això afectava tant Bernabé com Sansa (i un tercer cas que s’ha resolt a favor del comú simplement perquè no va recórrer la decisió inicial contrària).
La Batllia, exactament igual que fixava la sentència del Superior, interpreta que en el moment en què va ser nomenada cap del gabinet jurídic deixa de ser una persona nomenada a dit per passar a tenir els drets d’un treballador que hagi entrat per les vies ordinàries al comú. Per aquest motiu la sentència recull que Bernabé té dret a rebre 22.000 euros per acomiadament improcedent. Es tracta de la quantitat generada com a treballador que ha deixat de ser relació especial a partir del moment en què se la va nomenar cap del gabinet jurídic. Bernabé havia demanat 60.000 euros entenent que els drets els havia generat des del primer moment en què va entrar al comú designada per la corporació elegida el 2007. La sentència li concedeix 1.800 euros més en concepte de les vacances generades i que situen la xifra final per percebre en prop de 24.000.
En desacord
El comú d’Andorra la Vella, segons fonts properes a la corporació, està en desacord amb la sentència (igual que respecte a la de Sansa) i presentarà recurs al Tribunal Superior. La corporació manté que les persones van entrar a dit i per tant el seu estatus era de relació especial que porta que puguin ser cessades en el moment en què entra un nou equip de comú que pot nomenar les seves persones de confiança. La corporació també ja ha decidit que portarà l’afer al Tribunal Constitucional (la sentència de Sansa) entenent que l’acte del comú anterior on se’ls va nomenar per càrrecs anava en contra del codi de l’administració i per tant ha de ser considerat nul. El comú destaca que finalment, amb les dues sentències, haurà de pagar uns 60.000 euros quan si hagués pagat el que inicialment demanaven els tres implicats s’hauria anat a uns 150.000 euros. En la mateixa línia destaca que quina podia ser la seva actuació perquè renovar-los tampoc tenia cap sentit. I que sigui la justícia qui finalment aclareixi com s’ha d’actuar en aquests casos.