Política

Govern, partits i comuns, a punt de tancar l'acord de competències

Els comuns mantindran les escoles bressol però el Consell General farà un pla general educatiu

Govern, partits i comuns, a punt de tancar l'acord de competènciesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Acabada l’última reunió tripartida entre el Govern, els grups parlamentaris i els comuns, queda clar que l’acord sobre les competències està pràcticament tancat i només queden petits serrells que podrien solucionar-se ben aviat. En el cas de les escoles bressol tot està acordat, també en la cessió de terreny però encara no del tot sobre el fet que els informes dels comuns no siguin vinculants respecte a les infraestructures que el Govern consideri d’interès nacional. Aquest és el punt sobre el qual s’haurà de treballar i intentar convèncer, sobretot, el cònsol major de la Massana, David Baró, i els grups parlamentaris liberal i d’SDP. Ells mantenen que sí que haurien de ser-ho, ja que ningú millor que les corporacions per acabar d’entendre i de reflectir l’opinió majoritària dels ciutadans. Des del PS, Pere López opina que “hi ha una llista d’equipaments que són de país i que cal que es facin”.

A la cessió de terreny no hi ha cap objecció, totes les parts entenen que és important deixar part del sòl per infraestructures de país i, tot i que en un principi alguns comuns com el de Canillo o la Massana van mostrar les seves reticències, les negociacions en les successives reunions han donat els seus fruits i ara tothom està convençut de la importància.

ACORD PER LES GUARDERIES

També hi ha entesa total sobre les escoles bressol i que segueixin sent els comuns qui mantinguin la competència, però es crearà un pla general educatiu per tot el país. Una de les parts que en principi demanava la recentralització del servei era el PS, però com va dir Pere López, “no és el que volíem però al final serà Govern qui creï un pla pedagògic i creiem que és important que sigui ell mateix qui marqui les directrius”.

En aquest sentit, algun dels comuns també ha cedit, ja que des d’Andorra la Vella, per exemple, es veia amb bons ulls que passessin a dependre del Govern. En canvi, qui s’hi va oposar des del primer moment va ser la corporació d’Encamp, amb el cònsol major, Jordi Torres, al capdavant, ja que era la parròquia que més decididament apostava per seguir mantenint-la.

Amb aquests tres punts al sar­ró, l’acord final es preveu que es resolgui les pròximes dates. Les posicions ja no són inamovibles i com va reconèixer el líder del PS, l’única veu que ha volgut explicar l’estat de les negociacions, “pròximament podrem tancar-lo. Amb DA nosaltres tenim gairebé un preacord en el text i creiem que és bo per al país i esperem que tothom s’hi acabi sumant”.

Pel que fa a les transferències, totes les parts entenen que les negociacions haurien de ser més ràpides, ja que tothom ha acollit bé la proposta de repartir els 55 milions de pressupost a parts iguals i que després s’incrementin en funció de les particularitats de cada parròquia. López va confirmar que les reunions començaran dilluns vinent. El camp de treball actual està sobre la base d’una quantitat igual per a totes les parròquies i sumar-hi diners segons les particularitats de cadascuna, per exemple Andorra la Vella repeteix la importància de la capitalitat o bé Sant Julià de Lòria, els quilòmetres de carreteres secundàries que té. Altres fonts revelen que només podria haver-hi problemes amb els comuns a l’hora de valorar la transferència econòmica respecte a les noves competències que tindrien.

tracking