El cap d'obres de Canillo denuncia comiat irregular

La demanda al·lega que s’ha fet fora el tècnic sobre la base del Codi de relacions laborals quan és agent de l’administració de caràcter indefinit

El cap d'obres de Canillo denuncia comiat irregularARXIU

Creat:

Actualitzat:

Plet entre el comú de Canillo i el cap d’obres i urbanisme de la corporació. L’administració comunal va comunicar al treballador fa alguns dies que prescindia dels seus serveis usant la fórmula de l’acomiadament no causal. L’arquitecte, lligat a la corporació des de fa uns anys, obtenia a final del 2009 la plaça com a agent de l’administració de caràcter indefinit. I és precisament el tipus de vinculació laboral a l’administració parroquial la motivació principal de la demanda que ha interposat a la Batllia, segons van explicar fonts coneixedores de l’afer. S’al·lega que l’agent de l’administració de caràcter indefinit és una figura assimilable a la de funcionari i que, per tant, la normativa que el regeix és l’ordinació comunal de Funció Pública i no pas el Codi de relacions laborals. Per tant, si es volia fer-lo a fora, el comú que lidera Josep Mandicó hauria d’haver usat les disposicions de l’ordinació de Funció Pública i no l’acomiadament no causal previst al Codi de relacions laborals, la normativa que regeix els treballadors de l’àmbit privat.

Etiquetes:

Per justificar que l’agent de l’administració de caràcter indefinit és una figura assimilable a la dels funcionaris s’argumentaria que, com en el cas d’aquests, l’accés a la plaça es fa previ procés de selecció que garanteixi la publicitat, la igualtat i la concurrència, i que, segons l’ordinació de Funció Pública canillenca, els agents indefinits poden beneficiar-se del que dicta amb relació a qüestions com ara la mobilitat, el sistema retributiu o el règim i procediment disciplinari. En aquest sentit, i segons fonts consultades, l’escrit recordaria que la normativa comunal només permet l’acomiadament a conseqüència d’un procediment de caire disciplinari o bé per plans de reestructuració. Cap de les dues motivacions no s’ha donat.

No causal

En tractar-se d’un acomiadament no causal, el treballador no hauria rebut cap explicació sobre les motivacions que l’han provocat. La comunicació de la baixa forçada la va rebre un cop es va reincorporar al lloc de treball després d’una baixa mèdica. Malgrat no rebre explicacions formals sobre el perquè de l’acomiadament, les fonts consultades sí que van exposar que el clima al departament s’hauria enrarit en aquest segon mandat del tàndem Josep Mandicó-David Palmitjavila, i que s’haurien produït desacords entre el tècnic i el conseller encar­regat del departament, Rafel Casal, en algunes decisions, fets que podrien estar en el rerefons d’aquest comiat que hauria sorprès molt un professional que feia uns deu anys que estava lligat a la corporació. La relació entre el comú i el treballador encara continua, però. La corporació ha complert la indemnització i els dies de preavís previstos a la llei i, en principi, el tècnic ha de continuar al seu lloc fins a mitjan juny. En la demanda interposada a la Batllia el cap d’obres sol·licitaria la seva reincorporació al lloc de feina en defensar la il·legalitat del seu acomiadament.

El mes de març passat el comú de Canillo va convocar, primer, un edicte per cobrir una plaça de tècnic en el si del departament per un període de sis mesos. Amb posterioritat, el BOPA del dia 27 va recollir la convocatòria per a la contractació d’un agent de l’administració de caràcter indefinit per proveir un lloc de treball d’arquitecte superior al mateix departament. La funció que ara per ara encara ostenta el demandant.

LES CLAUS

1 Procediment

El comú usa el comiat no causal

La corporació canillenca ha acomiadat l’arquitecte usant la fórmula de l’acomiadament no causal prevista pel Codi de relacions laborals. La demanda de l’encara treballador comunal defensa que és improcedent perquè ell es regeix per l’ordinació de Funció Pública.

2 Argument

Figura assimilable a un funcionari

Es defensa que un agent de l’administració de caràcter indefinit com ho és el cap d’obres té condicions equiparables a un funcionari i, per tant, només pot ser acomiadat per dos motius que no s’han donat: procediment disciplinari o plans de reestructuració.

3 Mal clima

Mala maror al departament

En tractar-se d’un comiat no causal al treballador no se li ha motivat l’acomiadament. Fonts coneixedores, però, van argumentar que el clima al departament s’ha complicat els darrers temps i que el conseller d’Obres i l’arquitecte haurien tingut algun desacord.

tracking