El comerç vol zones només per a botigues
La FACA sosté que barrejar espais comercials i de serveis fa perdre atractiu per la falta d’activitat el cap de setmana
La Federació de Comerciants (FACA) defensa que el comú estableixi una normativa que delimiti les zones per instal·lar botigues i unes altres per a negocis de serveis. La barreja perjudica el comerç, segons la presidenta del col·lectiu, Susagna Venable, que assegura que “tothom té dret a viure, però quan en una zona comercial s’hi instal·len bancs, perruqueries o immobiliàries que tanquen els caps de setmana i que quan hi ha una activitat estan tancats i no participen, als que estem al costat no ens beneficia i ens fa perdre atractiu perquè el client pensa per què ha d’anar allà si està tot tancat”. Destinar zones a cada sector serviria per “ser una mica més ordenats a l’hora de posar negocis i una zona comercial hauria de quedar per a comerç i una de serveis per a serveis”, comenta.
Susagna Venable apunta que la divisió hauria de ser el resultat “d’un reglament comunal i d’una associació de comerciants amb molta força per pressionar els propietaris i plantejar-los que trobem una altra alternativa, un altre tipus de negoci per al seu local” per evitar que convisquin serveis i comerç. I estima que l’objectiu es podria aconseguir “a llarg termini” però que seria una idea a tenir en compte agafant l’exemple del que passa a d’altres ciutats, “perquè a Londres no veuràs una perruqueria al mig d’una zona comercial perquè no és comercialment atractiva per a les botigues del voltant, i hauríem de ser capaços de fer el mateix”.
La presidenta de la FACA i de l’Associació de Comerciants de Carlemany argumenta que fer la divisió de les zones no hauria de representar un problema, “perquè una perruqueria o un banc no necessàriament han d’estar en primera línia, penso que estarien d’acord d’anar a segona línia i tenir fins i tot un atractiu amb un lloguer més baix”. Posa l’exemple del que succeeix a Prada Ramon, on aquesta problemàtica és força evident per als comerciants perquè cada vegada hi ha més locals amb negocis tancats el cap de setmana, el que repercuteix en activitats com el mercat al carrer que han fet fa pocs dies. “Malauradament cada vegada sortim menys perquè els altres no poden sortir per la seva tipologia de comerç i ja no té tant èxit com hauria de tenir”.
Pèrdua de turistes
L’empresària destaca que aquesta barreja de negocis acaba provocant que hi hagi zones que no atreguin clients, “perquè abans teníem turistes en altres zones però avui no passen”, i ho atribueix a la falta de senyalització, de pàrquings i també a la imatge de tot tancat que donen certes zones on conviuen botigues i serveis. La conseqüència és que el gruix dels visitants es concentra a Meritxell i Vivand, valora, i que els lloguers es disparen “perquè tothom vol estar a zona prime de l’eix comercial perquè l’afluència es queda allà”.
Reconeix Venable que ara mateix els comuns, en particular el de la capital, on veuen aquesta problemàtica més accentuada, amb la reglamentació actual no pot fer res perquè “pots llogar el teu local a qui vulguis” i tampoc els comerciants els han plantejat la petició. La presidenta de la FACA remarca que les associacions cada dia sumen més adhesions “perquè tenim neguits i necessitats que una persona sola o un comerciant sol no hi ha arriba, i agrupant-se amb un altre que li passi el mateix sí, costa molt però hem de continuar lluitant”.