El comú repararà les canonades amb fuites de la xarxa de clavegueres d'Arinsal
David Baró recorda que si el norovirus va entrar a l’aigua va ser per culpa d’una captació mal feta
El cònsol major de la Massana, David Baró, va assegurar ahir en declaracions al Diari que un cop els tècnics del comú analitzin l’informe realitzat pels experts francesos d’Antea Grup respecte a les causes de la contaminació de l’aigua d’Arinsal per norovirus, la corporació repararà “molt ràpidament” els punts de la xarxa de clavegueram per on es van filtrar les aigües residuals que van anar a parar a la captació de la font. Baró va explicar que al seu parer l’estat de la xarxa de clavegueram de la població està en bones condicions, però va matisar que “en zones de muntanya garantir l’estanquitat al 100% és impossible perquè hi ha molts moviments al subsol” i les aigües residuals es podrien haver filtrat per qualsevol petit forat. El que sí que va voler deixar molt clar el cònsol de la Massana és que de l’informe se’n desprèn que la captació de la planta d’Arinsal “era vulnerable” perquè estava “mal construïda”. Segons Baró, si el pou hagués estat ben cimentat i l’aigua s’hagués captat des d’on estava previst, el norovirus no hauria arribat a les garrafes i s’hauria evitat la intoxicació que va afectar més de 4.000 persones a Catalunya.
El comú preveu rebre l’informe sobre la contaminació de l’aigua de la font d’Arinsal la setmana que ve, i un cop el tingui a la seva disposició podrà tenir més clar on actuar a la xarxa de clavegueram de la població.
El Diari, des que es va conèixer l’informe elaborat pels experts francesos a petició del Govern i que es va presentar dimecres passat davant la comissió legislativa de Salut i Medi Ambient, ha intentat posar-se en contacte, sense èxit, amb el gerent de l’empresa explotadora de la planta. Cal recordar que Aigua del Pirineu està des de fa uns mesos en concurs de creditors.