Política

Ordino no comparteix la proposta del PS per les transferències

El cònsol major, Josep Àngel Mortés, creu que tot i tenir menys pernoctacions, han d’assumir despeses lligades a l’arribada d’esquiadors

Ordino no comparteix la proposta del PS per les transferènciesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Ordino no veu amb bons ulls l’oferta del PS sobre les transferències. “La proposta de Govern era més coherent de cara a la complementarietat de les par­ròquies”, considera el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés. Els socialdemòcrates van presentar un text que proposava que les parròquies més poblades rebin més diners en detriment de les que tenen menys habitants, un criteri que Mortés no comparteix. “Segurament hi ha parròquies que diran que tenen més turistes i més pernoctacions, però nosaltres tenim les muntanyes on venen els turistes”, diu el cònsol, que posa com a mostra l’estació d’esquí d’Arcalís, que aporta 26 milions d’euros al PIB del país. “Són despeses que el comú d’Ordino assumeix al 100%”, assegura Mortés. “Si tots volem mirar les nostres especificitats, fem-ho des d’un punt de vista global”, afegeix.

El plantejament dels socialdemòcrates preveu que Andorra la Vella arribi a guanyar un milió d’euros més dels que rep actualment, mentre que la més perjudicada seria Canillo, amb 800.000 euros menys. Ordino veuria reduïts els seus ingressos amb fins a 700.000 euros. Mortés apel·la a trobar una solució per consens per tal d’aprovar la llei. “Al final s’ha de trobar una proposta justa i equilibrada“, diu Mortés, que apunta que amb la proposta de Govern seguirien obtenint la mateixa quantitat que han estat rebent els últims anys. El cònsol major d’Ordino reconeix que és difícil que el text beneficiï totalment cada parròquia. “Totes les parròquies hem d’afluixar una mica per tirar endavant el projecte”, suggereix. D’altra banda, Mortés comparteix l’anàlisi de DA sobre el fet que darrere de la proposta hi ha una maniobra electoral del PS per centrar-se a obtenir uns bons resultats a les parròquies més poblades. “És una lectura que puc compartir perfectament. Si es mira les par­ròquies més beneficiades es veu que el PS hi va treure un rèdit electoral en el seu moment”, diu Mortés. El cònsol també explica que “el PS pot fer les propostes que cregui oportunes” però al mateix temps matisa que “cal trobar un document consensuat que vagi bé a totes les parts”.

EL MÍNIM D’ESMENES

Mortés també demana que s’arribi a “un consens entre totes les propostes” per evitar que la proposta definitiva que s’haurà d’aprovar al Consell General no rebi gaires esmenes. “No tindria gaire sentit un text amb moltes esmenes”, puntualitza. Preguntat pels reclams sobre el reconeixement de la capitalitat en el cas d’Andor­ra la Vella, Mortés manifesta que hi pot haver un reconeixement de la capital, “però l’altra cosa és que es vulgui demanar més diners” per aquest aspecte. “Si aquest és el criteri només val per a una par­ròquia”, afegeix.

Mortés també recorda que el comú d’Ordino s’ha conformat amb el repartiment dels 55 milions d’euros anuals a causa de la congelació dels fons en comptes dels 62 milions previstos. Amb tot, el cònsol major opina que, si bé s’ha de trobar “un just equilibri”, si es donen menys diners però Govern fa les inversions “ja ens està bé”.

tracking