Marín rebutja el model del PS de transferències

La cònsol afirma que donar més pes al factor població és “injust” i “poc democràtic” perquè va en contra de l’equilibri territorial

Marín rebutja el model del PS de transferènciesFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, rebutja el projecte del PS referent a les transferències perquè crea massa diferències entre les parròquies. Tot i ser de la parròquia que juntament amb la capital sortirien més beneficades pel repartiment que defensen els socialdemòcrates, Marín considera que “descompensa molt una parròquia d’una altra”, fet que per a la mandatària “és injust i no és democràtic”. El PS defensa que el criteri de població tingui més pes i que per tant les demarcacions amb més nombre d’habitants rebin més recursos que les menys poblades, un barem que decantaria la balança a favor d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, mentre que Canillo i Ordino serien les més perjudicades pel criteri.

Etiquetes:

En declaracions al Diari durant la festa de la parròquia que es va celebrar ahir, Marín va assenyalar que “el balanç és massa desnivellat”, i va apuntar que l’acord inicial entre el Govern i els comuns per les transferències té en compte altres factors que també afavoreixen la capital i Escaldes, però “sense ser tan extremada com la proposta del PS”. En aquest sentit, es va mostrar partidària de mantenir els criteris inicials perquè “a Andorra i Escaldes ens toquen més transferències” però mantenint “molt més l’equilibri entre les parròquies”. “De la manera que està plantejat des d’un bon inici ho veig bé perquè engloba molt més les set parròquies” i són “propostes molt efectives i adaptades al temps que estem”, va manifestar. En aquest sentit, va dir als socialdemòcrates que “està molt bé fer un plantejament però has de veure quin és el resultat final globalment”. “Si fos una descompensació petita, d’acord, però no aquestes diferències tan grans”, va sentenciar, alhora que va explicar que aposta per “tenir un consens tots plegats”.

Veure si la proposta té suport

De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, va dir que cal veure quin suport aconsegueix el pla del PS i si genera consens va assegurar que s’haurà de tenir en compte. “A veure què diuen els comuns i els grups parlamentaris i si aquesta proposta té més suport que la que té el Govern sobre la taula haurem de ser pragmàtics”, va subratllar en declaracions als periodistes també durant la diada d’Escaldes-Engordany.

El líder de l’executiu va destacar que el plantejament dels socialdemòcrates és “legítim”, però va recalcar que “el que hem de fer és arribar al màxim consens possible”. D’aquesta manera, sense entrar a valorar el contingut de la resolució del Partit Socialdemòcrata, va recordar que el text que va presentar l’executiu “estava consensuat en un 95 per cent amb tots els cònsols”, però va insistir que caldrà “anar allà on hi hagi el màxim consens”. Amb tot, conscient que les lleis de competències i transferències hauran d’aconseguir també el suport dels parlamentaris, Martí va posar l’accent en el fet que “el Govern respecta totes les propostes” i “estem en una taula de diàleg per buscar que hi hagi el consens suficient”.

A tràmit al juliol

Martí va relatar que la voluntat és que les lleis entrin a tràmit parlamentari al juliol i que el període d’esmenes sigui ràpid per poder votar-les a final d’aquest mateix any. “Al Govern li entusiasmaria que dues lleis tan importants siguin aprovades amb el vot de tots els consellers. Si no és possible el que no podem fer per responsabilitat d’Estat és no votar la llei”, va etzibar.

REPORTATGE

A PUNT PER ENTRAR ALS 40

La parròquia d’Escaldes-Engordany va celebrar ahir el seu 39è aniversari amb la vista posada en els 40 anys de naixement. La mateixa cònsol major va revelar ahir que quan encara s’havia de celebrar la festa dels 39 el comú ja estava treballant en la diada de l’any que ve. “L’any que ve es farà quelcom especial però no ho vull avançar perquè serà una sorpresa. Però sí, ja s’ha començat a treballar i ho estem preparant ara ja”, va confessar Marín, que més tard va detallar que es farà una festa que s’allargarà durant dies. “Hi haurà diverses coses i abans del mateix dia hi haurà diferents presentacions per posar en valor aquests 40 anys que farà que Escaldes és parròquia”, va revelar.

També el cap de Govern va destacar la importància de la diada. “És un honor i una obligació per a mi venir a aquesta festa, que és un èxit popular”, va manifestar. Els 39 es van celebrar sota un sol de justícia durant tota la jornada, que va començar amb el circuit de circulació per a infants al Prat del Roure i la ballada de sardanes, i va seguir amb la tradicional arrossada popular al parc de la Mola prèviament amenitzada per l’actuació de l’Esbart Santa Anna. Abundi Monterde, el xef paeller, va explicar que es va preparar arròs –cuinat amb foc de llenya– per a unes 1.500 persones.

Un arròs de muntanya que es va actualitzant cada any. “Fa vint anys que faig aquesta paella però cada any vaig renovant. A Andorra aquesta paella és especial, ve la gent del país”, va narrar el cuiner. En total, es van vendre unes 800 racions que van donar lloc als actes de la tarda, marcats per espectacles infantils, ball de tarda i concert de la coral escaldenca a l’església de sant Pere Màrtir.

tracking