El comú aprova l'ampliació de capital d'Ensisa per a la plataforma a Soldeu
El govern comunal dona el vistiplau a un crèdit extraordinari de 5 milions d’euros per a la societat
El comú de Canillo va acordar ahir l’ordinació d’un crèdit extraordinari de 5 milions d’euros que li ha de permetre afrontar l’ampliació de capital d’Ensisa, una operació que la societat ha de realitzar per assumir les obres de la plataforma esquiable de la pista de l’Avet de Soldeu. Els 5 milions d’euros que aporta el comú canillenc suposen la meitat del total dels 10 milions de la que serà aquesta ampliació de capital. Segons el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, les obres han de començar al juliol. Els treballs per a la plataforma estan valorats en 24 milions d’euros i tenen un termini d’execució de 18 mesos.
Malgrat que es tracta d’una inversió important, el cònsol canillenc va destacar ahir que aquesta ordinació de crèdit és una operació factible que s’afrontarà amb l’excedent de tresoreria. Canillo no superarà el límit d’endeutament permès per llei “perquè se situarà al 180%” i el màxim és el 200% dels ingressos dels últims tres anys, segons es va refermar en la sessió extraordinària celebrada ahir en què va aprovar-se el crèdit i diverses permutes pels terrenys.
És una ampliació que “entra dins la llei” i que aportarà beneficis per a la parròquia, per al país i l’estació”, va defensar Mandicó. El crèdit es farà efectiu amb caràcter plurianual, de manera que es dividirà en dos milions el 2017, dos milions més el 2018 i un milió el 2019.
Amb el propòsit d’enllestir tots els passos necessaris per iniciar els treballs de construcció, el comú va aprovar el conveni pels terrenys on s’ha de situar la instal·lació i la permuta d’una parcel·la de 483 metres quadrats amb Casa Calbó per una de comunals, així com la cessió anticipada de terrenys privats. Pel que fa als 6.777,70 metres quadrats per a l'aparcament, es tracta d’una operació entre Casa Calbó i Ensisa, i amb la intervenció del comú, per la qual el privat cedeix el dret de superfície durant 99 anys.
Amb relació a les recomanacions de la FIS per a la Copa del Món i el fet que el Partit Socialdemòcrata hagués posat en dubte que s’exigís a Soldeu un projecte d’aquestes característiques, Mandicó va matisar que la carta no obligava, però recomanava una sèrie de mesures que possibilitaven que l’esdeveniment es dugués a terme a Soldeu. “Si no es feia la plataforma, les finals de la Copa del Món no es podien fer a Soldeu, s’haurien d’haver fet a l’Àliga, al Tarter”, va dir Mandicó, afegint que aquesta instal·lació està molt bé “com a pista de velocitat” però té limitacions pel que fa a públic i accés.
Mandicó va exemplificar que, en aquest cas, això “seria com celebrar una final de la Champions al Miniestadi” de l’FC Barcelona.
Pel que fa a la declaració d’interès nacional del Govern, Mandicó va defensar que era una demanda que ells van limitar-se a fer i que l’executiu va veure de manera positiva, així que va dir que no entén que un soci de Grandvalira [amb referència a Viladomat] pugui oposar-s’hi, ja que també “beneficia” la marca.