Torres preveu més interès de Saetde ara per ampliar la concessió

El cònsol afirma que el trencament de Grandvalira afavoreix que la societat vulgui tancar l’acord per créixer i fer les inversions

Torres preveu més interès de Saetde ara per ampliar la concessióFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La dissolució de Grandvalira pot representar un impuls per a la negociació que des del 2015 mantenen el comú d’Encamp i Saetde per l’acord per ampliar la concessió de Pas de la Casa-Grau Roig. És l’anàlisi que fa el cònsol major, Jordi Torres, en l’escenari actual si la societat vol progressar, i per això augura que “si el trencament s’acaba produint, a Saetde també li interessa que l’acord tiri endavant i puguem acabar tancant-lo, perquè se li obren tota una sèrie de possibilitats de creixement de l’estació” i veu evident que Pas de la Casa-Grau Roig-Cortals té opcions de millorar com a domini independent, en declaracions a la ràdio del Diari.

Etiquetes:

Torres assenyala que el treball entre la corporació i la societat “continua estant viu i candent”, i torna a reiterar que l’acord s’hauria de concretar aquest any, alhora que admet que no s’ha progressat gaire i “potser en aquest cas s’han centrat els esforços en un altre lloc, però jo espero que continuem treballant”. El mandatari destaca que l’acord de voluntats incloïa un seguit “d’inversions planificades per a Encamp i el Pas de la Casa que seria molt beneficiós que es poguessin desenvolupar perquè voldria dir que ens hem pogut posar d’acord a veure de quina manera ho fem”.

El comú té clar que fins que no es plasmi en un document “l’acord que ells demanen d’ampliació de la concessió en anys i territori, les inversions no s’acabaran produint”, i reitera la influència que tindrà la separació prevista amb les pistes de Soldeu-el Tarter. “El fet del trencament crec que afavoreix en aquest sentit, en faig una lectura positiva perquè veig que si Saetde realment vol créixer i desplegar tot el seu potencial cap als terrenys de Concòrdia, evidentment li interessa tancar aquest acord”, sosté.

Pèrdues els primers anys

El cònsol encampadà veu “díficil d’avaluar” l’impacte de la fi de Grandvalira i valora que “des del meu desconeixement la primera lectura és que en sortiran perdent, tant Ensisa com Saetde, els primers anys, perquè s’ha creat una marca molt potent a nivell mundial, que ven molt, que ha situat Andorra com un referent al món de l’esquí, i tot aquest potencial de ser l’estació més gran dels Pirineus, amb prop de 200 km esquiables, el perdrem i és una llàstima”. Indica, però, que si Grandvalira atreu els esquiadors més enllà del nom, “per la qualitat de la neu, els ginys i la restauració, continuaran venint, perquè això no ho perdrem”. I per la força que té la marca veu interessant que no es perdi i se situa en un hipotètic escenari “ideal” d’entesa on les societats “continuessin juntes a nivell comercial, però hi ha interessos creuats”. Una possibilitat que reconeix que ara es pot veure més llunyana “perquè avui la relació no és bona”, però confia que pugui canviar.

Jordi Torres entén que la crisi de Grandvalira ha esclatat per la declaració d’interès nacional de la plataforma de Soldeu, “i potser hi havia altres coses al darrere”, i valora que des de Govern “els timings és veritat que han estat tots molt precipitats i molt ràpids”, però estima que si ha d’estar construïda per a les finals del 2019 es necessita temps, “i això ha provocat que s’hagi anat ràpid en alguns processos”. El mandatari assenyala que “d’entrada el Govern ho ha fet bé”, i prefereix no entrar en interpretacions sobre la declaració “perquè no soc jurista”, tot i que precisa que “hi ha moltes llacunes, per dir-ho d’alguna manera”, perquè no està previst per a equipaments esportius.

El cònsol ressalta que el projecte de les finals de Copa del Món és bo per a Grandvalira, però puntualitza que una cosa és el fons i una altra les formes que s’han seguit, i que és el que ha provocat les discrepàncies de Saetde. Considera que potser el soci encampadà no hauria estat d’acord si s’hagués treballat plegats des de Grandvalira tot el que envolta la competició esportiva, “però evidentment si en una societat són dos socis els que estan treballant per promocionar la marca i perquè el posicionament a nivell mundial sigui més important, crec que una infraestructura d’aquesta envergadura des del principi hauria estat bé que els dos socis en fossin coneixedors, i malauradament no ha estat així”.

Diners injectats a Ensisa

No comparteix Torres que el malestar del soci majoritari de Saetde estigui motivat per la pèrdua de protagonisme de Pas de la Casa-Grau Roig, i per decisions que hagin afavorit Ensisa en detriment de Saetde. Tot i reconèixer que hi pot haver crítiques perquè per a la Copa del Món, diners que el Govern ha injectat, “perquè entenien que era beneficiós per al país celebrar aquests esdeveniments, en lloc d’anar a les arques de la societat [Nevasa] han anat a Ensisa perquè han sigut els que han arreglat les pistes i han fet les inversions”. I reflexiona que “Sa­et­de s’hauria pogut postular i dir que tal prova es podia fer a l’entorn de Saetde, i tampoc ho va fer, i si s’hagués posicionat el Govern també l’hauria ajudat. No soc partidari de buscar excuses”.

tracking