Els interrogatoris per la mort de l'os comencen aquesta setmana
Interrogarà el cap del parc, el guarda que va disparar i el treballador que l’acompanyava
La policia començarà aquesta setmana a prendre declaració a les persones implicades en els fets que van provocar la fugida del seu tancat de l’os Torb i la posterior mort de l’animal per dos trets disparats per un dels guardes del parc. Els interrogatoris es faran al cap del parc d’animals de Naturlandia, al guarda que va disparar i a l’altre treballador que l’acompanyava. A partir de les declaracions, van assenyalar fonts properes al cas, es decidirà si s’ha de cridar altres persones implicades a les dependències policials. Els agents van rebre el dossier dimecres de la setmana passada i va ser en aquell moment quan van començar a analitzar-lo.
La policia també investigarà què va passar amb el rifle amb el qual el guarda va realitzar els dos trets i el fet que no està justificat portar una arma de caça si no es va a fer aquesta pràctica. S’investigarà si el rifle es portava carregat i fora de la funda, ja que la normativa assenyala que s’ha portar descarregat i a dins.
Sobre el que va passar dimecres 14 de juny al parc d’animals de Naturlandia es van elaborar dos informes. Un fet pels banders i l’altre realitzat per tècnics del departament que en el seu dia va autoritzar l’obertura del parc d’animals de Naturlandia enviats pel ministeri de Medi Ambient.
L’informe dels banders es va limitar a recollir una cronologia del que va passar aquell matí a partir del que els agents van veure sobre el terreny i recollint el que els van explicar les persones que estaven al parc. Les fonts consultades van assenyalar que els banders no parlen en l’informe de mancances, que només fan una radiografia del que van veure i del que els van explicar. Sí que van incloure el fet que hi havia un forat al tancat dels ossos, que la tanca perimetral estava trencada i que l’elèctrica, no.
Discrepàncies amb el comú
Són els autors de l’informe de Medi Ambient els que constaten l’existència de mancances al parc i els que van exigir una sèrie de millores a Naturlandia per poder reobrir-lo. És aquest informe i no el dels banders el que no coincideix amb l’elaborat pel comú de Sant Julià de Lòria i que exculparia en part l’ecoparc.
Dels informes realitzats es poden derivar diverses hipòtesis de la fugida de l’animal. Que Torb, un cadell de dos anys, s’escapés pel forat realitzat per altres ossos més grans, que hagués superat la tanca enfilant-se per un arbre o que la tanca hagués estat oberta.
ROIG DIU QUE S'HA DE FER "FERM" SI HI HA HAGUT NEGLIGÈNCIES
El conseller de la majoria del comú de Sant Julià Josep Roig, que va ser un dels membres de l’anterior corporació més crítics amb l’ecoparc quan formava part de la minoria, va demanar ahir “fermesa” a l’hora de prendre les mesures oportunes si de la investigació dels fets que van passar a Naturlandia dimecres 14 de juny se’n deriven responsabilitats. “Són fets que no agraden i que no són positius per a la parròquia”, va indicar Roig en declaracions al Diari, després d’aclarir que en no formar part del consell d’administració de Naturlandia “estic en espera de poder veure tots els informes que s’han preparat a tal efecte per poder fer una valoració molt més acurada de tota la qüestió”.
El conseller de la majoria sí que va voler donar el seu parer respecte al que pugui passar un cop se sàpiga el resultat de la investigació. “S’haurà de ser ferm i s’haurà de depurar responsabilitats”, va dir, per afegir, preguntat en quin sentit, que “s’haurà de ser ferm amb les mesures que es prenguin, ferm envers el personal si realment s’ha detectat o si els informes diuen que hi ha hagut alguna negligència i ferm a l’hora de tirar endavant totes les decisions que en aquest cas puguin afectar el futur del parc d’animals”.
Qüestionat per si podria ser el final de l’ecoparc, Roig va respondre que “no sé si això pot acabar amb el tancament del parc d’animals”. El que sí que s’haurà de ser, va dir, “és molt curós en la gestió dels diners públics que ens obliga a ser molt diligents a l’hora d’invertir aquests diners i com reverteixen després en termes de riquesa per a la parròquia”.
El polític lauredià considera que tant el comú com les societats participades tenen un marge de millora important a l’hora de comunicar la gestió que s’està fent des de totes les conselleries. Preguntat per si es referia a la poca informació que es va donar en un primer moment sobre la mort de l’os, va dir que “el que dic és que les decisions que es prenguin i tot el que es faci en el futur i el que hem vingut fent ho hem d’explicar i fer-ho d’una manera millor”. Sobre el cas Torb, va indicar que el que imperava era “la prudència” i esperar a conèixer els informes preceptius.