L'oposició pregunta sobre la posició de Torres respecte de la plataforma
Liberals+I i PS+I van plantejar una pregunta única demanant l’opinió del cònsol pel que fa al projecte de Soldeu
La minoria va preguntar conjuntament per la posició pública del cònsol major, Jordi Torres, sobre la plataforma de Soldeu. Joan Sans, conseller del PS+I, va ser l’encarregat d’interpel·lar Torres i li va preguntar per “la posició dels cònsols, dels consellers i del comú en l’afer de la plataforma de Soldeu”. La resposta del cònsol major va ser: “No ens manifestem”, la qual cosa va encendre els ànims en la sessió del comú que ahir es va celebrar al Pas de la Casa. L’oposició es va mostrar decebuda amb ell, Sans va titllar la resposta de “còmoda”, però també es preguntava “què passaria si el soci majoritari de Saetde portés la plataforma als tribunals? Quina actitud prendria el comú?” El conseller socialdemòcrata va criticar que “en una situació tan complicada com aquesta no hi hagi hagut declaracions per part de la majoria”. Per la seva banda, els consellers liberals van recordar a Torres que ells no formen part ni de Saetde ni de Nevasa, de manera que “no tenim cap informació respecte de les negociacions que està realitzant el comú”, va explicar Jordi Troguet. La seva companya Maribel Lafoz va lamentar la situació, ja que “esperàvem una major implicació del comú en el tema”. La consellera liberal també va extreure deduccions dels silencis de Torres. “Ha demostrat total confiança en el Govern, de manera que deu voler dir que dona suport a la plataforma”, va aventurar.
El cònsol major va reconèixer que no havien informat de les negociacions amb Saedte i va dir que “potser no hem estat elegants en aquest sentit però ho farem ben aviat”. Torres es va mostrar sorprès per la pregunta conjunta dels dos partits i es va defensar al·legant que no s’han pronunciat perquè “ni és un projecte d’Encamp ni tampoc li correspon a la parròquia decidir què és interès nacional i què no”.
Alberg de la Baronia
El següent punt calent va ser la rescissió del contracte amb l’empresa concessionària de l’alberg de la Baronia, a qui se li retornarà la fiança dipositada que ascendeix a 70.000 euros aproximadament. Torres va dir que era la millor opció “per evitar litigis, ja que nosaltres vam participar en l’error en el projecte. Teníem l’aval dels nostres tècnics però no dels de Govern, que van prohibir les cúpules geodèsiques i sense ells el projecte era inviable”, va explicar. L’oposició tampoc va quedar satisfeta en aquest punt, ja que nega la implicació del comú en l’error. Troguet va aportar unes dades segons les quals la mateixa corporació hauria pagat 39.000 euros per portar els infants a fer les colònies.
El conseller del PS Joan Sans va afirmar que l’acord era “indignant i tenim la sensació que ens prenen el pèl, ja que al plec de bases del concurs es van establir uns paràmetres que després es van canviar a l’hora de realitzar el projecte, de manera que la responsabilitat és de la concessionària, no del comú”. Sans va seguir amb l’atac i va demanar “que penalitzin, encara que sigui mínimament, l’empresa per haver desenvolupat malament el projecte”. Lafoz va acabar demanant “l’endarreriment de la rescissió del contracte i que la majoria entregui tota la informació del projecte. Des del contracte inicial fins a l’última factura”.
Pressupost del primer trimestre
La corporació va presentar l’estat de les finances durant el primer trimestre, que deixen un saldo positiu de 4.610.000 euros. Segons va detallar el cònsol major, hi ha superàvit en les operacions corrents (2.497.812 euros) i en les de capital (2.723.812 euros). Per contra, hi ha 610.871 euros en despesa financera i d’aquí el resultat final. El consell del comú va anunciar un crèdit extraordinari de 50.000 euros per pagar la nòmina dels treballadors del SAD i també l’enderrocament del telecabina d’Engolasters.