Marín diu que les sales de vetlla arriben el 2018
La corporació espera fer el projecte conjuntament amb el tanatori nacional del Govern a la parcel·la del costat de l’hospital
La cònsol major d’Escaldes-Engordany es mostra confiada que la parròquia disposarà de sales de vetlla “fetes i en ús l’any que ve”. Trini Marín assegura que la intenció del comú és tenir-les “com abans millor, perquè no és una construcció gaire complicada però el més llarg són els processos”. En aquest tràmit estan ara l’administració parroquial i el Govern, estudiant les opcions de fer el tanatori nacional i les sales a la parcel·la entre l’hospital i el Falgueró, la ubicació que va anunciar la cònsol a l’abril a la ràdio del Diari. I ressalta que “no ens hem oblidat mai de la petició de la ciutadania, que ho ha demanat a la cònsol i al Govern, i si el comú hagués tingut una parcel·la en un lloc cèntric ja s’hauria fet”, alhora que diu que hi ha terrenys però si “ha de ser un lloc de difícil accés com a les sales de vetlla de la Plana no val la pena”.
Marín explica que ara els tècnics d’Urbanisme d’Escaldes i els de Govern “estan mirant que realment es pugui encabir en aquest terreny tant el tanatori com les sales de vetlla i de quina manera es fa”. La mandatària estima que la solució més lògica és que l’executiu tiri endavant el projecte “i el comú pagui la part de les sales de vetlla, que sempre és competència nostra perquè ens cedeixen el terreny gratuïtament”. Per arribar a aquest punt s’ha d’acabar de definir el projecte i si es decideix fer la cessió “s’han de fer convenis, la gent ha d’entendre que a l’administració tot va lent i no perquè ho deixis penjat, sinó perquè s’han de fer molts procediments”, puntualitza. Una vegada es vagi avançant en el disseny, si és el combinat tanatori-sales de vetlla que Marín afirma que voldria, el Govern “haurà de convocar un concurs perquè ho ha de fer un arquitecte”.
Entrada a la parròquia
Una altra inversió que Escaldes té en fase de disseny és la reforma de Carlemany amb Meritxell per unificar l’eix comercial que serà “uniforme, no tot igual, però que es vegi que és un carrer de vianants i que tot és el mateix”. Cada comú ha aportat a l’empresa d’enginyeria escollida per al projecte les necessitats específiques que vol que quedin resoltes, i Escaldes inclou a més del mobiliari, “que es pot canviar, tota la senyalització i l’entrada a la parròquia perquè sabem que l’entrada pel carrer Santa Anna des del primer moment ha estat una mica difícil i dura i esperem la proposta”.
Les actuacions que es decideixen estaran coordinades amb Mobilitat, que Trini Marín avança que “ara ha de treure un concurs amb tot l’estudi de la circulació a Andorra la Vella i a Escaldes perquè hi ha moltes coses que han canviat i s’han de veure els plantejaments i el millor que es pot fer”. Entre d’altres coses, es tindrà en compte l’obertura de la continuació del carrer Sant Antoni, “que és una via per descongestionar”, comenta, i també el servei de bicis elèctriques que es pretén posar en marxa. La conseqüència de l’estudi podria ser que calguessin “canvis de circulació perquè les parròquies han crescut respecte a quan es van obrir les rotondes de la Dama de Gel i del Quilòmetre Zero”, indica Marín.
Per a la remodelació de Vivand el comú no té encara el cost de la inversió fins que no estigui definit tot el que s’ha de canviar, però la primera estimació “per posar el paviment com les voravies perquè es vegi una cosa conjunta suposava d’1,5 a 2 milions d’euros”, segons la mandatària escaldenca. El que és clar és que els treballs no començaran fins al 2018, “perquè s’ha d’acabar l’avinguda del Fener i per no estar sempre d’obres”. A més, hi afegeix que per a aquest any està previst fer la separativa i l’embelliment de voravies del carrer Santa Anna, que encara que és un tram petit i es farà ràpid tindrà afectació en el trànsit, perquè tota la circulació s’haurà de desviar per Copríncep De Gaulle. Per això, Marín assenyala que encara “no hem parlat ni plantejat” quan es faran les obres de Carlemany, ni tampoc si es farà en diferents fases, perquè s’ha de treure un edicte.
Mentrestant, el comú també treballa en el pàrquing Escaler, assumint “que aquest any no s’enderrocarà ni l’antiga guarderia ni les bodegues pirinenques, és impossible perquè s’han de respectar els terminis dels tràmits administratius i els estudis” que la propietat està seguint.
"JA NI RECORDO EL TUIT"
Trini Marín respon amb un “ja ni me’n recordo” quan se li demana pel tuit de la consellera d’Andorra la Vella Mònica Codina en què la qualificava com “la veu del seu amo” per no estar d’acord que la població tingui més pes en les transferències i rebutja ser titllada com a tal, com a veu de Toni Martí, remarcant que “he treballat durant cinc anys i tampoc em preocupa gaire” l’afirmació. Explica que ha parlat amb ella, “hem anat a prendre alguna cosa les dues” i sobre si li va molestar el contingut de la piulada especifica que quan va entrar de cònsol, el mandat posterior a Martí, amb qui era consellera, “veníem d’una inversió molt important i jo pensava si estaria a l’altura i podria gestionar un comú, i he treballat cinc anys i estem treballant per fer d’Escaldes una parròquia capdavantera”. Marín al·lega que la proposta de donar més diners pel nombre d’habitants “és molt legítima però són molts diners de diferència, i defenso que sigui més equitatiu perquè si no serà insostenible”.