El quart de Pal critica la instal·lació de proteccions metàl·liques

La comissió que es va crear per encarar el problema les veu “totalment inútils”, ja que diu que mai no ha caigut cap roc

El quart de Pal critica la instal·lació de proteccions metàl·liques

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El quart de Pal està en peu de guerra amb el Govern i el comú de la Massana per la xarxa metàl·lica antidespreniments que s’està instal·lant just a sobre de les cases més antigues del poble. Segons la comissió que es va crear expressament per lluitar contra aquesta barrera, “estem indignats. Som d’aquí, conservem el poble amb el millor aspecte i és una pena que Govern ens obligui a posar aquesta desgràcia. L’impacte visual serà horrorós”. Les xarxes metàl·liques, que es calcula que tindran uns cinc metres d’alçada i recorreran una distància de gairebé cent metres, “són totalment inútils”, segons van explicar, perquè “ni en època dels nostres pares ni mai ha caigut cap pedra a sobre les cases, ni enlloc”. El principal problema és que la zona està dintre del pla de riscos naturals, per tant, la seva ins­tal·lació és pràcticament obligada. “Des que van trobar qui la financés hi estan treballant i d’aquí a poc ja estarà construïda. Estem resignats, la veritat, perquè les nostres protestes, que vam començar al setembre, quedaran en paper mullat per aquesta qualificació”, van lamentar des de la comissió del quart, i ho van atribuir a les obres que un promotor ha iniciat a la urbanització Prats del Rei. “Per tenir dret a començar els treballs, Govern els va obligar a col·locar aquestes xarxes. Ells no volien fer-ho però se’ls ha obligat”, van insistir. A més, van deixar clar que sense aquesta obra no s’haurien posat mai, ja que “s’instal·laran als terrenys que la promotora ha hagut de cedir gratuïtament al comú”.

Etiquetes:

El paper de Govern i del comú és qüestionat per aquesta associació veïnal, perquè té la sensació que tothom se’n desentén i ningú és capaç de fer cas a les seves queixes. “Les autoritats es passen la pilota sense solució de continuïtat. El ministre d’Ordenament Territorial ens va dir a les diferents reunions que hem mantingut que és cosa del comú de la Massana, però l’altre dia vam parlar amb el cònsol menor de la par­ròquia i ell ens va assegurar que era qüestió de Govern”. Segons els va comentar el ministre, les competències per aprovar els plans parcials i els cor­responents projectes d’urbanització, que els vinculen de manera directa “amb la construcció d’aquestes proteccions”, són del comú.

El ministre Torres, a més, era doblement criticat pels veïns de Pal perquè, a banda, va accedir a encarregar un segon informe sobre la perillositat de la zona, que “va resoldre que no era tal, i per tant no caldrien aquestes proteccions, però ell ho va llegir de manera diferent i va veure en aquesta documentació l’excusa que li calia per posar-les”.

La visió diferent que van mostrar les dues parts va provocar que els membres del quart enviessin una revisió de l’informe que els va fer arribar el ministre d’Ordenament Territorial, però fent les anotacions en què discrepaven. Una de les primeres va ser que els membres que van realitzar el “contraestudi” es van basar en les dades facilitades pel primer, i que no van poder realitzar un estudi dels blocs acumulats a les zones de tartera, ja que no en van trobar, per tant, concloïen que “no podem admetre que es pretengui acceptar com a bo un projecte que es basa en simulacions teòriques al·legant la impossibilitat suposada d’accedir a la zona alta, utilitzant paràmetres i valoracions que segons exposen els geòlegs no estant degudament justificats”. Mentrestant, els helicòpters pugen el material i els operaris ja treballen, de manera que “les esperances gairebé les hem perdut”, van sentenciar els veïns.

LES AUTORITATS NO RESPONEN A LES CARTES ENVIADES

Entre la documentació facilitada per la comissió hi havia moltes cartes enviades als ministres que d’alguna manera podrien estar relacionats amb el tema o podrien rebre el seu suport. Així, es van enviar missives al cap de Govern, Toni Martí, al síndic general, Vicenç Mateu, i als ministres d’Ordenament Territorial, Jordi Torres; de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. També al cònsol major de la Massana, David Baró, però de tots aquests només Torres va contestar. En la seva resposta, el ministre va recordar que com havien acordat es va fer redactar un segon informe “per analitzar la correcció tècnica de l’estudi” anteriorment realitzat i que “es desprèn que, a grans trets, aquest era correcte”, per després comentar que ha remès l’informe al comú de la Massana perquè “la competència urbanística és seva”.

El quart de Pal critica la instal·lació de proteccions metàl·liques

tracking