Sant Julià
Naturlandia millora resultats aquest any i el comú espera que no perdi diners
El 2016 es va tancar amb prop de 700.000 euros de dèficit i més d’11,5 milions de negatiu total
Naturlandia va tancar el 2016 amb una xifra de pèrdues de prop de 700.000 euros, segons van informar fonts properes al comú. La quantitat és una reducció important respecte al 2015, quan va acabar amb uns números vermells d’1,7 milions d’euros. El parc acumulava fins al 2015 un dèficit global de 10,8 milions d’euros i una vegada sumat l’exercici passat se situa en 11,5 milions en negatiu. Els motius del dèficit es basen en el fet que encara no s’havia produït la reforma de funcionament amb el tancament del parc els dimarts i els dimecres i de la cota 1.600 els dies entre setmana fora de la temporada alta.
La reestructuració del model de funcionament ha permès, segons les mateixes fonts, optimitzar els llocs de treball. La reducció dels dies d’obertura ha comportat que aproximadament 25 llocs de treball d’eventuals fixos s’han eliminat. El concepte d’eventual fix s’aplica a aquelles persones, que sempre eren les mateixes, que es contractava per fer d’eventuals. La plaça d’eventual ocasional s’utilitzava només quan hi havia puntes de feina molt alta. El personal fix de l’empresa ha passat a ocupar-se dels torns que feien els eventuals fixos. A efectes pràctics ha significat fer més caps de setmana, tenint en compte que un terç de dies de l’any el parc està tancat.
El canvi de model ja estaria donant fruits evidents durant aquest exercici i el comú és optimista respecte a la viabilitat del projecte. Per enguany ja es podria estar, segons les previsions, cap a l’equilibri pressupostari o quedar-se a una xifra simbòlica d’aconseguir-lo. L’any vinent, segons les mateixes previsions sobre la base de les dades que s’estan tenint del 2017, seria el primer que el comú espera obtenir beneficis, tot i que moderats. En aquesta línia, segons les mateixes fonts, la presentació que va fer el cònsol major, Josep Vila, del parc en una reunió de poble ha quedat molt lluny dels números reals, perquè el parc encara l’any passat no havia optimitzat els recursos.
Confiança en la direcció
El comú, segons aquestes fonts, confia plenament en l’actual direcció. D’una banda, en el director general, Enric Ordóñez, i, de l’altra, en el nou director d’operacions, Manuel Robles. Aquest última va ser una incorporació recomanada per KPMG, que instava a crear una direcció bicèfala en què Robles passa a estar més en el dia a dia del parc. El cònsol major ja ha deixat clar que té plena confiança en la tasca que estan realitzant i lloa especialment la capacitat d’Ordóñez per generar un alt volum comercial. És cert, però, que una part de la majoria comunal continua preferint que es canviï la direcció pels resultats acumulats.