Turisme
Les obres per condicionar el riu pel ràfting començaran al setembre
Els treballs van adjudicar-se per un import de 177.919 euros i no han començat perquè la meteorologia no ho ha permès
Els treballs de condicionament del riu Valira per fer-hi un circuit de ràfting començaran l’1 de setembre, segons va explicar ahir el conseller d’Urbanisme del comú de Sant Julià de Lòria, Joan Vidal. Les obres van treure’s a concurs el 23 de febrer passat i van adjudicar-se el 15 de març a l’empresa Treballs Públics Unitas per un import de 177.919 euros. Ara bé, encara no han pogut començar perquè el període de desgel i els fenòmens meteorològics han provocat que es retardessin. Quan comencin, les obres s’allargaran un mes i mig, segons també va apuntar Joan Vidal.
D’altra banda, el comú ha convocat ja el concurs per trobar l’empresa que presti el servei, segons va recollir ahir el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). El certamen públic d’àmbit nacional serà gestionat pel departament d’Obres i Urbanisme de la corporació laurediana. Aquest és un dels passos decisius en la consecució del projecte de ràfting. Les empreses interessades poden presentar-se fins al 21 d’agost i l’obertura de pliques es farà el 28 d’agost.
Caldrà determinar, a partir de llavors, els terminis d’obertura de l’activitat, dels quals el govern parroquial encara no ha informat. Les darreres setmanes, concretament el dia 20 de juny, també va adjudicar-se les obres del condicionament dels locals en lloguer de l’avinguda Rocafort, número 26 i 30. L’actuació està pressupostada per un import de 148.248 euros en un dels locals i per 24.478 euros en l’altre. Els treballs hi han de suposar la construcció de dutxes i vestidors per als usuaris, així com una recepció destinada a l’entrega de material. En total, més de 150.000 euros d’inversió.
Un projecte entre dubtes
El circuit de ràfting, que ha d’anar al llarg dels quatre quilòmetres i mig que hi ha fins a la frontera, és una aposta de la qual el comú de Sant Julià està totalment convençut. El comú creu que les sinergies amb aquesta activitat beneficiaran els hotels i el comerç de la parròquia, tot i que el projecte desperta interrogants entre els experts del món de l’esport d’aventura, que en el passat han dubtat de la seva rendibilitat per una qüestió de cabal del riu Valira. En aquest sentit, FEDA, que és precisament qui regula el cabal del riu, va desmarcar-se del projecte justament a principi de mes de juliol, ja que va dir que en desconeixia els detalls tècnics i com de factible podia arribar a ser en el moment que s’establís.
Un dels avantatges que, segons fonts comunals lauredianes, té l’activitat d’aigües braves és que és una proposta que no s’ha d’obrir camí sola al mercat, sinó que ha d’anar lligada a Naturlandia, i que portarà pernoctacions en època de baixa afluència de visitants.