Els veïns de Pal portaran la queixa als consellers
Els veïns es mantenen en peu de guerra i se senten ignorats pel comú de la Massana i pel Govern
El quart de Pal no es rendeix, i enmig de la indignació latent dels veïns, la comissió que va crear-se contra les xarxes antidespreniments contactarà també amb els grups parlamentaris perquè el seu clam arribi al Consell General. Els veïns voldrien que es presentés una pregunta en seu parlamentària perquè el Govern “mostri els informes que té conforme justifiquen aquestes xarxes”. La comissió manté que el primer informe que va fer-se al respecte no és prou sòlid i que hi ha un segon estudi que els dona la raó, malgrat que aquesta no és la lectura que en fa el ministeri d’Ordenament Territorial.
Els veïns posen en relleu que el mapa de riscos d’Andorra, en el qual es basa l’obligatorietat d’aquests panells, no s’ha actualitzat des que va crear-se, i té “deficiències”. A més, se senten “burlats” pel comú i el Govern perquè consideren que malgrat les reunions i les múltiples cartes enviades, no els han escoltat. Exposen que no s’ha demanat l’opinió del quart “en cap moment”, com s’hauria fet anys enrere.
Mentrestant, la instal·lació de les xarxes metàl·liques ja ha començat. “Dijous va venir un helicòpter i van començar a pujar-hi els pals que subjectaran les xarxes”, expliquen. La comissió de veïns manté que la instal·lació espatlla la singularitat d’un poble amb encant que se situa en un contrafort al costat del riu de Pal i que forma part d’un pla especial de protecció des del 1997. “Els panells no s’instal·laran dins del pla especial, però afecten igualment la visió del conjunt”, reiteren els seus veïns, que recorden que ells han de complir estrictament amb el pla especial per fer obres a casa, mentre que ara no s’escolten les seves queixes davant d’una instal·lació amb un elevat impacte visual.
Carta del ministre Torres
La comissió ha enviat múltiples cartes a autoritats del país, entre els quals el cap de Govern, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, així com els ministres d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, de Cultura, Olga Gelabert, i de Medi Ambient, Sílvia Calvó. “De tres ministeris, només hem rebut resposta de Jordi Torres”, lamenten. Precisament, en l’última carta que els ha enviat el ministre, aquest els reitera que s’actua “amb objectivitat, transparència” i que “la seguretat de les persones i els béns és una responsabilitat principal” de la qual “no vol ni pot defugir”.
Els veïns insisteixen, però, que el desig del quart de Pal no és un altre que “preservar” el poble, i discrepen de la lectura que fa Govern del segon informe perquè asseguren que aquest sí que “qüestiona” un projecte “que està mancat de rigor i sensibilitat”.
La comissió dubta, entre altres, de l’estudi sobre el terreny que es va fer perquè “la descripció que ens van donar de la zona no coincidia amb la real”. Els veïns de Pal, representats per la comissió, indiquen que “resulta inconcebible afectar un espai natural al·ludint uns riscos que ni són coneguts ni estan inventariats”, i que en el projecte hi consta que “no es van trobar blocs de pedra” en els prats d’arribada. “No és una tartera, és absurd”, insisteix el clam dels veïns. Aquests creuen que les característiques de la zona ho fan impensable, i denuncien que l’administració “defensa això per una banda, i en canvi fa un mur al riu i escanya una quarta part del pont, tot i el pla especial que diu que és de sis canes i l’experiència de les riuades del 1982”. Dilluns els veïns tenen prevista una trobada amb la consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, per exposar-li el seu neguit.