administracions

Els comuns d'Encamp i la Massana aproven l'acord de competències

Aquest pacte compromet el Govern, les corporacions i els partits a treballar per solucionar els temes que havien quedat fora del projecte de llei

Els comuns d'Encamp i la Massana aproven l'acord de competènciesCOMÚ ENCAMP

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En els consells del comú d’Encamp i de la Massana que es van celebrar ahir es va aprovar per unanimitat la signatura del pacte institucional que el Govern els va presentar per comprometre’s a treballar en tres aspectes que han quedat fora del projecte de llei de competències, com són el pla pedagògic per als infants menors de 6 anys, l’ajuda als joves amb risc d’exclusió social i les exempcions de taxes a les parapúbliques per part dels comuns. L’acord l’han de subscriure tant el mateix Govern, com els grups parlamentaris i les corporacions, és a dir, els responsables dels projectes de llei de competències i transferències. Segons va explicar el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, “un cop ho hàgim fet els comuns es podrà començar a tramitar al consell General”. En aquesta parròquia, malgrat que el vot ha estat unànime, l’oposició ha volgut deixar clara la seva disconformitat per la manca d’informació que la majoria els dona. “Una vegada el cònsol ens va dir que si volíem saber aspectes del projecte de llei ho hauríem de preguntar al nostre grup parlamentari”, es resignava Jordi Troguet, de Ld’A+I.

Joan Sans, del PS+I, deia que ells estan a favor del que s’ha signat “perquè recull algunes de les demandes que fèiem des del partit, especialment la que afecta els punts dels joves en risc d’exclusió i també la de les guarderies”, deia, per després criticar que les transferències, “a diferència del que afirma el cònsol sobre que és un projecte modern, és just al contrari, injust i continuista, només per acontentar algun dels comuns i no pas tots”.

Si Torres hagués de posar un però a l’acord seria precisament en el tercer punt, el que faria que els comuns renunciessin a fer pagar taxes a les parapúbliques. “Fer-ho pel Govern ens sembla bé, ara per les parapúbliques no tant, ja que trèiem ingressos que ara perdrem. De totes maneres al fer-ho fora de la llei, aconseguim que una modificació d’aquesta norma no requereixi d’una majoria qualificada i amb la simple es podria revertir.” De totes maneres, tampoc es mostrava gaire confiat que això pogués passar.

Respecte a les crítiques sobre la modernitat o sobre la llei de transferències en general del PS, el cònsol major va demanar “que deixem almenys els cinc anys que preveu la llei per poder-se modificar. Si no funciona doncs es canvia i llestos”, va dir.

Acord integrat

El comú de la Massana també va aprovar l’adhesió a l’acord, encara que aquí sense protestes. El cònsol major, David Baró, això sí, va explicar que ell “hauria preferit un acord institucional més ampli, en el qual s’haguessin inclòs la llei de transferències i competències per agilitzar el procés”. Baró ja havia exposat aquesta opinió en les reunions tripartides durant l’elaboració del pro­jecte de llei. Per la seva banda el conseller de la minoria, Albert Esteve, de DA, es va mostrar en sintonia amb Baró i el va recolzar amb la seva demanda durant el seu torn de paraules.

A partir d’ara tots els comuns hauran d’aprovar aquest text i es començarà el tràmit al ple del Consell General de les dues lleis.

TORRES INTENTARÀ QUE DA CANVÏI LA LLEI DEL SÒL PER LA BARONIA

El cònsol major va explicar que estan treballant perquè el Consell General, a través del grup parlamentari de DA, modifiqui la Llei del sòl i que els doms previstos a l’alberg de la Baronia puguin complir amb la legislació i alhora mantenir el projecte inicial que es va aprovar. “Ho estem analitzant, la nostra idea seria que es poguessin construir aquestes estructures perquè sense elles molt difícilment es podrà tirar endavant el projecte tal com estava previst”, va manifestar. La proposta de Torres és “entregar al nostre grup parlamentari uns estudis que estem preparant sobre la modificació de la Llei del sòl i permetre la construcció dels doms”.

El projecte va quedar aturat perquè aquestes estructures no complien amb la legislació vigent i la concessionària, Bomosa, veient que no hi hauria possibilitat de poder-les realitzar, va decidir retirar la proposta i demanar el retorn de la fiança inicial, que era de 70.000 euros.

L’oposició, que en aquell moment va titllar la decisió adoptada per la majoria com una presa de pèl, manté l’esperança viva que l’alberg pugui tenir una concessionària que doni ús a les instal·lacions. “Malgrat que el primer concurs va acabar en fracàs, sabem que actualment hi ha empreses interessades a explotar-lo i esperarem a la propera comissió per veure què hi podrem fer”, va dir Pere Marsenyach, conseller del PS+I.

Durant la sessió, el comú també va votar per unanimitat l’externalització dels serveis de neteja del Pas de la Casa. El cònsol major va dir que els cossos de neteja d’Encamp i del Pas estaven minvant per les jubilacions i “els hem unit a Encamp i hem externalitzat el del Pas. La concessió és per 640.000 euros, durant quatre anys, i comprant un cotxe escombra”.

tracking