reportatge
Ball de generacions
La tradició del Contrapàs va omplir de petits i grans la plaça del Poble de la capital. En l’acte més sentit de festa major tampoc hi va faltar la ballada de gegants amb els portadors més joves que l’Ermessenda i el Carlemany han tingut mai en aquesta cita de gala.
El ball del Contrapàs, dansat per l’esbart i després per les autoritats i el poble, va ser ahir de nou el protagonista del matí més tradicional dels dies de festa major a Andorra la Vella. L’insistent repic de campanes de l’església de sant Esteve reclamava a les dotze tocades l’atenció de ciutadans abans de missa. Però el moment àlgid havia d’arribar a la plaça del Poble davant de centenars de persones de totes les edats, i ho havia de fer amb un ball propi de la tradició folklòrica andorrana i de la mà de capgrossos i gegants. “És una festa per compartir, conviure i gaudir”, va dir la cònsol major, Conxita Marsol, que va celebrar la bona afluència no només en aquests actes, sinó en la resta de propostes, com els concerts de nit a la plaça Guillemó.
El cap de Govern, Toni Martí, també va ressaltar “la satisfacció” d’assistir a una “de les danses més tradicionals de les valls d’Andorra”, i va referir-se a la importància d’aquestes i al relleu generacional: “Andorra s’està obrint al món, vol modernitzar l’economia, conservar els sectors que ens han fet grans, però això no està renyit amb les nostres tradicions. Tota parròquia andorrana conserva des de fa segles les seves tradicions”, va indicar.
“Tant els geganters com l’esbart estan molt arrelats i realment es veu com va passant de pares a fills”, va valorar Conxita Marsol. I és que la capacitat de mantenir les tradicions a través del relleu generacional va ser, precisament, una de les qüestions a destacar de l’acte a la plaça del Poble. Els portadors de l’Ermessenda i el Carlemany eren enguany els més joves d’ençà que es fa el ball, l’Arnau i l’Oriol, de 18 anys. “Els mateixos dos nens de 6 anys que van ballar el 2005 en la presentació i bateig dels capgrossos, en Decret i la Multa, i que van pactar que quan fossin grans serien avui aquí”, va explicar-se per megafonia.
“No han estat els pares ni la colla qui els han demanat de ballar, sinó que ho han decidit ells, que han nascut, viscut i conviscut amb la tradició, aconseguint així estimar-la i fer-se-la seva”, va afegir la veu en alt de la Gresca Gegantera per a tots els assistents. El Contrapàs, a càrrec de l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, va ocupar després tota l’atenció. Com és tradició, les diferents autoritats del comú de la capital van participar en el ball, que en aquesta ocasió també va comptar amb l’alcalde de Valls, Albert Batet, que era a la capital andorrana amb motiu de la commemoració del 50è aniversari d’agermanament de les dues poblacions. “Hem gaudit del Contrapàs, el màxim exponent de la cultura popular d’Andorra la Vella, i que ens hagin deixat compartir aquest moment és un goig”, va valorar Batet.
EL NOU PARC I LA PLAÇA DE CIUTAT DE VALLS TINDRAN EL MATEIX NOM EN HONOR A L'AGERMANAMENT
El nou parc i la plaça de Ciutat de Valls també tindran el nom de la capital de la comarca catalana de l’Alt Camp. Ho va anunciar ahir la cònsol major, Conxita Marsol, a l’acte institucional en què va commemorar-se l’agermanament amb Valls i en què hi havia convidat el seu alcalde, Albert Batet. Les obres del parc finalitzaran aviat, d’aquí a quinze dies, però el projecte complet d’embelliment inclou una plaça exterior annexa al parc que està previst que estigui feta el 2018, va avançar Marsol.
El nou parc està situat al pati de l’antiga escola espanyola i ha de permetre “gaudir als ciutadans del barri d’un espai comú, també fora de l’horari escolar”, va explicar Marsol. El carrer on se situa va inaugurar-se justament el 1967, l’any de l’agermanament.
L’alcalde de Valls va assegurar que aquest és “un gest” que “emociona” i que “enforteix els vincles” entre ambdues ciutats. Tant Marsol com Batet van mostrar-se decidits a recuperar i mantenir un fort lligam entre les poblacions i seguir trobant punts de coincidència “en bona sintonia” i “des del punt de vista de l’intercanvi cultural”. Batet va relatar que, justament fa cinquanta anys, els gegants de Valls van visitar Andorra la Vella, com van fer-ho dissabte a la cercavila. “Ha estat de manera casual, ja que ho vam comprovar després que havia estat així l’any de la signatura”, va reconèixer Batet.