Infraestructures

Medi Ambient millorarà la totalitat dels refugis lliures de muntanya

El ministeri posa en marxa un programa per optimitzar els espais interiors i exteriors, i per fer-los eficients energèticament

Medi Ambient millorarà la totalitat dels refugis lliures de muntanyaVISIT ANDORRA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Medi Ambient té previst posar en marxa un programa per millorar la totalitat dels refugis lliures de muntanya d’Andorra. El programa s’executarà en fases successives per a cada refugi al llarg del temps sobre la base de la disponibilitat dels edificis, la disponibilitat pressupostària del ministeri i segons la planificació que determini el Govern. L’objectiu és adaptar les característiques actuals dels 21 refugis lliures del Principat optimitzant-ne l’espai interior i exterior disponible per als munta­nyencs i els usuaris d’aquestes infraestructures, assegurant-ne unes condicions d’aixopluc, de seguretat i de confort en qualsevol època de l’any. En paral·lel, es millorarà l’eficiència energètica dels edificis.

Els refugis estan distribuïts per les valls del país i en la seva majoria van ser construïts entre els anys vuitanta i noranta del segle passat. Alguns, com els de Fontverd, Ensagents, Cabana Sorda i Claror, van ser renovats i reestructurats l’any 1995.

El ministeri considera necessari millorar aquesta xarxa de refugis lliures, que complementa la dels guardats, i que són utilitzats per senderistes i excursionistes, tenint en compte que aquesta pràctica s’ha desenvolupat de manera important com a esport o lleure i que s’ha convertit en un destí turístic del país. També es té en consideració el creixement de l’esquí de muntanya i de les sortides amb raquetes de neu a l’hivern, que ha fet augmentar els usuaris de refugis al llarg de l’any.

El Govern ha licitat recentment els treballs de redacció d’aquest projecte, que busca que com a mínim tots els refugis ofereixin la possibilitat de pernoctació, la disponibilitat d’un espai per cuinar, una zona d’àpats i una font de calor. De manera opcional s’estableix que tinguin font de llum diürna i nocturna i sanitaris.

Quant a l’eficiència energètica, es valorarà la utilització de renovables, la sostenibilitat de la construcció, el disseny i la funcionalitat del mobiliari i dels equipaments, la sostenibilitat del funcionament del refugi, l’aïllament tèrmic i que compti amb mesures d’antivandalisme.

Tres tipologies de refugis

El ministeri divideix aquests refugis en tres tipologies. Els de tipus 1 són els deu refugis on l’edifici actual està dividit en dos espais contigus: el refugi lliure i la cabana del vaquer comunal que no pot ser usada com a refugi lliure. Són els de Roca de Pimes, Rialb, Prat Primer, Riu dels Orris, Pla de l’Estany, Ribaescorjada, Perafita, Agols, de les Fonts i Francolí.

En els de tipus 2 se n’engloben vuit. Sis són els refugis on ja s’ha agrupat en una modificació anterior l’espai lliure i la cabana del vaquer en un sol espai destinat a l’estada lliure i són els de Claror, la Portella, Fontverd, Comabauga, Cabana Sorda i Ensangents. Dos són els que han estat disse­nyats en un sol espai des de l’origen: els d’Angonella i Montmalús.

En la tercera s’inclouen tres refugis: Siscaró, Cóms de Jan i Vall del Riu. Aquests tres edificis van ser concebuts com a cabanes per al vaquer comunal, amb una part destinada a l’estada del cuidador i una altra adjacent a la primera destinada al bestiar. La cort ja ha estat transformada en els darrers anys en dormitori i la cabana del vaquer en refugi lliure.

tracking