Crítiques per la rasa que va afectar sepultures

Claude Benet posa en qüestió la intervenció perquè manté que s’ha actuat “amb precipitació” i sense prou previsió arqueològica

Crítiques per la rassa que va afectar sepulturesXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

L’associació Velles Cases Andor­ranes veu presses i qüestiona el plantejament en l’obertura d’una rasa davant de l’església de Santa Coloma, una obra que ha impulsat el departament de Patrimoni Cultural per la instal·lació del mapping que reproduirà els frescos originals del temple a l’absis i el frontal. El president de Velles Cases, Claude Benet, explica que l’obertura de la rasa va fer aparèixer, a principi de mes, les restes de tres enterraments que posteriorment “i amb precipitació”, diu Benet, han estat traslladades al cementiri nou.

Etiquetes:

Claude Benet defensa que “abans de l’obra calia redactar un projecte arqueològic”, del qual l’entitat no ha pogut confirmar-ne l’existència. En tot cas, el president de Velles Cases creu que el plantejament de l’obra s’hauria d’haver realitzat “més assossegadament”, ja que davant de l’església hi ha els terrenys de l’antic cementiri de Santa Coloma que tot just va quedar en desús el 1958.

“No sé si s’ha fet prou ben fet, perquè se sabia que hi havia sepultures i que podien quedar-ne al descobert”, apunta Benet, per a qui “la protecció de patrimoni s’hauria de prendre amb més consideració” i hauria calgut tenir més “sensibilitat” per les restes trobades. Benet afegeix que “si no és un problema greu”. El president de Velles Cases fa èmfasi en l’existència del Consell Assessor del Patrimoni Cultural, “que ha de facilitar i orientar la implementació de les polítiques en l’àmbit del patrimoni cultural”. En aquest sentit, lamenta que, com a entitat que reivindica la conservació patrimonial, la seva associació no tingui facilitat per estar-hi en contacte. “Ho hem posat en relleu en el passat, quan reclamàvem la salvació de Casa Ribot i Casa Piedro, fa temps que ens preocupa la deriva de govern en matèria de protecció del nostre patrimoni”, apunta Benet.

Un punt de vista diferent és el de l’arxipreste de les Valls, Ramon Sàrries, que assegura que el departament li va comunicar a finals de juliol que calia excavar en aquest punt i que una arqueòloga del servei de Patrimoni se’n va fer càrrec. “Els veïns que hi podien tenir familiars enterrats n’estaven al cas, i han estat d’acord amb el procés que s’ha dut a terme per traslladar les restes al cementiri nou”, destaca l’arxipreste.

Manca d’il·luminació frontal

Més enllà de les obres, l’històric del PS i veí del poble, Joan Ramon Marina, va exposar recentment a les xarxes socials preocupació perquè “cap institució il·lumina la façana de l’església”, malgrat que sí que hi ha llum a la part posterior. Marina va assegurar al Diari que l’única làpida visible havia patit “actituds incíviques” durant la festa major de Santa Coloma i s’havia malmès, un fet que va lamentar.

EL PROJECTE DE 'MAPPING' POT ESTAR ENLLESTIT AL NOVEMBRE

Els frescos romànics de Santa Coloma s’han de situar prop de l’església, en un edifici aixecat per contenir-los i protegir-los. L’església, però, en tindrà de virtuals, que són els que podran veure’s gràcies al projecte de mapping que s’està instal·lant i pel qual s’ha obert una rasa per on passa el cablejat necessari de fibra òptica. La intenció del ministeri de Cultura, que hi tenia previst una partida de 90.000 euros, és que estiguin llestos en el termini més curt, amb tota possibilitat al novembre.

Crítiques per la rassa que va afectar sepultures

tracking