La falta de resposta del comú para la minicentral hidroelèctrica d'Aixovall

La corporació encara no ha donat els permisos per posar en marxa una obra que les mútues preveien iniciar aquest mes

La falta de resposta del comú para la minicentral hidroelèctrica d'AixovallAESE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE) tenia previst licitar durant l’estiu les obres de la nova minicentral hidroelèctrica d’Aixovall i començar els treballs de construcció aquest mes. Però ara mateix, segons va explicar al Diari el portaveu de l’entitat, Joan Carles Grau, “tot es troba en punt mort”. El responsable és el comú de Sant Julià de Lòria, que és el que ha de donar els permisos per iniciar una obra que des del mes de gener compta amb la declaració d’interès nacional per part del Govern. “Ens vam reunir amb el comú abans de l’estiu i ens va demanar una sèrie de canvis que ja li vam fer arribar”, va explicar Grau, que hi va afegir que des d’aquell dia “no ens ha tornat a demanar res més”.

La construcció i posada en funcionament de la minicentral hidroelèctrica d’Aixovall –que està preinscrita al registre d’infraestructures d’aquest tipus des del març del 2016– és fonamental per al desenvolupament d’aquest projecte. Les mútues (convertides en Productora Elèctric Renovable, PERSA, per al projecte de les minicentrals), volen obrir-se al capital privat amb una subscripció pública d’accions. Es tracta d’un pas que, segons va explicar el portaveu, no faran fins que no estigui en marxa la planta de Sant Julià de Lòria. La intenció anunciada en el seu dia per les mútues era posar títols a la venda per un valor total de dos milions d’euros.

La que sí que està en funcionament i a ple rendiment és la minicentral hidroelèctrica d’Arcalís, que utilitza l’aigua acumulada a la bassa d’Arcalís. La planta va entrar en funcionament el mes de febrer passat, que és quan el Govern va donar l’autorització perquè comencés a funcionar. Des d’aquella data la minicentral hidroelèctrica d’Arcalís ha generat prop d’1,7 milions de megawatts. Es tracta d’una quantitat d’energia generada, va explicar el portaveu de l’Associació d’Entitats del Sector Energètic, que s’emmarca dins de les previsions que es van fer quan es va posar en marxa la infraestructura.

Els càlculs dels responsables de la instal·lació xifren en dos milions de megawatts el mínim d’energia hidroelèctrica a produir en un any. “És molt probable que superem aquesta quantitat”, va assenyalar Grau, que va recordar que “els mesos de maig, juny i juliol han anat molt bé quant a la generació d’energia”. L’agost, va dir, “ha estat més fluix”, i s’espera que les precipitacions que hi pugui haver al setembre i l’octubre n’incrementin la producció.

Vella aspiració de les mútues

Explotar minicentrals hidroelèctriques per produir energia era una vella aspiració de les mútues parroquials que va ser possible després que el Govern ho fes reglamentàriament factible i obrís un registre per a la inscripció dels projectes. Les ofertes havien de complir una sèrie de requisits i, de fet, només dues societats van passar a la següent fase, PERSA i Anella Industrial del Pirineu. Aquesta darrera no va rebre el vistiplau del Govern.

tracking