El comú anuncia les obres del ràfting per al 9 d'octubre
Vidal garanteix que les màquines entraran a treballar-hi el 9 d’octubre, després de les classificatòries del Mundial de pesca
El conseller d’Obres i Urbanisme, Joan Vidal, va garantir ahir que l’inici d’obres del projecte del circuit de ràfting serà en poc més de dues setmanes. “Les màquines hi entraran el dilluns 9 d’octubre”, va asseverar Vidal, que va mostrar-se convençut d’aquesta data. El conseller lauredià no va donar encara detalls sobre en quin punt començaran els treballs, que en principi seran de condicionament i que a posteriori han de suposar diverses intervencions al riu i infraestructures per a la càrrega i descàrrega de barques als punts de començament i final del recorregut, susceptibles de patir canvis respecte el projecte inicial.
L’hotel Imperial, a l’espai on estava previst l’inici de l’activitat, i la família propietària del terreny on es preveia l’arribada, haurien rebutjat l’acord que els proposava el comú de Sant Julià, per la qual cosa –com va avançar el Diari dilluns passat– almenys la sortida del circuit s’haurà de situar riu avall. Joan Vidal no va pronunciar-se ahir al respecte, si bé va defensar que un dels motius del retard en l’inici d’obres s’ha correspost a la voluntat del comú “d’atendre” la inquietud expressada “pels pescadors”.
L’entrada de màquines al riu serà justament el dia 9, per no interferir en les classificatòries del Mundial 2018 de cullereta sense mort que organitza la Penya de la Truita de Sant Julià. Els treballs han de durar un mes i mig.
Tasques de neteja del riu
Les primeres actuacions que es duran a terme seran de condicionament i es tractarà sobretot de tasques de neteja del riu. D’entrada, aquest estiu el comú havia previst que, a l’agost, un cop concedida l’explotació a l’única candidatura presentada, Roc Roi a través de RACA, la filial andorrana, comencessin les obres. No va ser així, i malgrat que Joan Vidal posa ara una data concreta a l’actuació, el projecte del ràfting a la parròquia de Sant Julià continua plagat d’incerteses.
El principal problema que afronta la iniciativa continuen sent així els dubtes sobre el cabal de l’aigua per desenvolupar l’activitat. El nivell mitjà del riu Valira a Sant Julià fa preveure que durant bona part del juliol i l’agost no es pugui fer ràfting perquè no hi ha prou aigua, motiu pel qual el Govern va recomanar extraoficialment al cònsol major, Josep Miquel Vila, que no tirés endavant la iniciativa. El comú es manté pendent de la resposta de FEDA respecte a si pot ajudar amb la gestió de cabals d’aigua durant el juliol i l’agost per donar més volum al Valira i possibilitar que l’activitat sigui rendible.
El comú de Sant Julià de Lòria ha previst una inversió de 800.000 euros per a la creació del circuit, malgrat que la xifra podria arribar al milió.
BARBERO NO SE SENT INCÒMODA PEL POLÈMIC INFORME
Francesca Barbero, consellera de Social del comú de Sant Julià i membre de l’executiva de Demòcrates per Andorra (DA), assegura no sentir-se incòmoda a l’equip comunal de Josep Miquel Vila, després de la polèmica que s’ha aixecat els últims dies en relació a l’informe encarregat per Vila sobre la constitucionalitat dels dos projectes de llei de competències i transferències. Barbero va dir que creu que “si el cònsol l’ha demanat, és perquè considera que farà bé per la parròquia”, si bé va mostrar-se convençuda que “cada part té els seus informes i documents” i espera que al final “hi hagi un acord positiu per a tothom”. Barbero va afegir que “cap membre de l’executiva ni cap dels altres cònsols o consellers m’ha fet arribar directament el seu malestar”. Diversos cònsols sí que han expressat públicament estar molestos amb Vila. Barbero va recordar, però, que “el pacte de persones de diferent color a Sant Julià va fer-se per millorar les finances, i és en el que s’està treballant”.
LA VILA MEDIEVAL S'ENDINSA AL QUINZÈ ANY AMB RECREACIONS DE FOC I DANSA
Els carrers més cèntrics de Sant Julià de Lòria van vibrar ja ahir amb la seixantena de parades i les múltiples activitats que han de traslladar la parròquia a l’època medieval durant tot el cap de setmana. Amb la vista posada a la pluja que havia caigut a darrera hora de la tarda, el conseller de Cultura, Josep Roig, va avisar que “la clau de l’èxit de la Vila Medieval, en la quinzena edició és, un any més, la gran qualitat dels espectacles”.
Anit, estava previst viure una de les novetats del programa, l’espectacle Baraforc de la companyia Toniton, amb malabars i manipulació de foc, a la plaça de la Germandat. Malgrat que no va avançar previsió d’assistència, Roig va mostrar-se convençut que si el temps acompanya els carrers “estaran plens de gent”. D’entre les novetats del certamen, Josep Roig va posar l’accent en les recreacions de fantasia dels orcs del Senyor dels Anells.
La presència d’oficis tradicionals com el de cisteller o forjador permetien d’inici al visitant transportar-se al passat, i entre l’encreuament de la plaça Calonge i la plaça Francesc Cairat hi havia les parades artesanals que van estrenar-se ahir amb les primeres vendes. “El primer dia sempre és el més fluix, però la perspectiva és que millori”, va comentar Josep Maria Sala, paradista de Cal Senzill, que hi porta alimentació artesanal fa quatre anys. La Roser i el Pep, de la masia Casablanca d’Osona, que hi venen contes educatius, van apuntar que “divendres hi ha sobretot els nens i nenes de les escoles” i costa d’arrencar. “Però Déu n’hi do la gent que s’hi veu a última hora”, van celebrar. Per als més menuts, el mercat té propostes de joc, i tallers com el de confecció d’un drac titella, i hi participen gegants i gegantes i l’Esbart Lauredià, entre d’altres.